Otomotivin geleceği WAC’da konuşuldu

İstanbul’da gerçekleştirilen 4. Dünya Otomotiv Konferansı kapsamında iki gün boyunca sektörün geleceği masaya yatırıldı. Yerli ve yabancı sektör temsilcilerinin de katılımı ile birlikte otomotiv piyasasının global gelişmeleri ve yeni trendleri ele alınırken programa dünya devi otomotiv markaları, Kamu kuruluşları, STK’lar ve 30’un üzerinde ülkeden temsilcilerin dâhil olduğu 747 katılımcı yer aldı.

Türkiye’nin büyüyen ekonomisinde otomotiv sanayisinin rolü büyük.

Ford Otosan, Toyota, BMC, Otokar, Isuzu, Renault, Karsan, Tofaş, Honda, Hyundai, Daimler, MAN, Temsa, Hattat gibi otomotiv devlerinin katıldığı WAC2017, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Sayın Mustafa Ilıcalı’nın konuşmasıyla başladı. Ilıcalı konuşmasında Türkiye’nin büyüyen ekonomisinde sanayinin rolüne dikkat çeken ve otomotiv sanayisinin son yıllarda elde ettiği büyük gelişmelere değindi.

İran ile Türkiye arasında otomotivin geleceği masaya yatırıldı.

IAPMA, Iran’dan Maziar Beigloo ve VW National Dealer Network Director’ü Nader V. Aghei yaptıkları sunum ile dinleyicilerden çokça alkış aldı. İkili İran ve Türkiye arasında gerçekleşen otomotiv sektörünün geleceğini, yeni yatırım fırsatlarını ve Dünya’da otomotiv sektörünün gidişatını konuştu. Ardından WAC2017 BPC Plus CEO’su Akin Adamson’ın başkanlığında, Mercedes-Benz Türk CIO’su Gökçe Bezmez, Panasonic Yönetim Direktörü Hakan Kostepen, Grammer System Sırbistan, Bulgaristan ve Rusya Genel Müdürü Pierluigi Ghione ve Surgere Lojistik İnovasyon Başkan Yardımcısı Mike Silvio Global trendler ve teknolojiler panelini gerçekleştirdi.

“Otomotiv Sektörü Türkiye’nin gururu”  

Konferansın 2’nci oturumu Assan Hanil Genel Müdürü Atacan Güner ile başladı. Güner, yaptığı sunumda Koltuk Hattı Ütüleme Robotu başta olmak üzere fabrika içi projelerinden bahsederek, “Sektörümüzde ütülemenin robotla yapıldığı ilk ve tek şirketiz. Bu projemiz sayesinde meslek hastalıklarında ciddi bir azalma gerçekleştirdik” dedi. Güner’in ardından kürsüye gelen KUKA Türkiye Ülke Müdürü Kağan Abidin Endüstri 4.0 ve Robotik’in Endüstri 4.0’daki evrimi hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Konferansın öğle yemeğinden önceki son sunumu için Itelligence’tan Çözüm Grup Yöneticisi Serkan Yıldırım kürsüye geldi. Yıldırım yaptığı sunumda, ”Otomotiv sektörü Türkiye’nin gururu. Bizim tüm bu konuştuğumuz teknolojilerin en iyilerini uyguladığımız bir sektör. Tamamen dijital dönemi konuşmayı başladık. Tüketimde çok yeni trendler geleceğini düşünüyorum” diye konuştu. Konferans ilk günü gerçekleşen Kokteyl Resepsiyonu ardından, Boğazda VIP akşam yemeği ile program sona erdi.

Otomotiv Sektörünün Kadın Temsilcileri bir araya geldi

Dünya Otomotiv Konferansı’nın en dikkat çekici etkinliklerinden bir tanesi ise sektörün kadın temsilcileri ile ilgili oldu. Otomotiv sektörünün genelinde erkek temsilcilerin ağırlıkta olması sebebiyle, etkinlik yöneticileri bu yıl kadınlara özel bir kahvaltı etkinliği planladı. Yalnızca kadın yöneticilerin katıldığı kahvaltı programında sektörde kadınların gücü konuşuldu.

Geleneksele karşı Yeni Otomotiv Endüstrisi

İkinci günün ilk konusu ise Geleneksele karşı Yeni Otomotiv Endüstrisi oldu. Günün ilk açık oturumu Danışman, Yazar & Teknoloji Editörü Ekrem Özcan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Orduhan, Farplas Başkanı & F+ Ventures Kurucusu Ahu Serter, TTGV Başkanı & Vestel Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ultav arasında gerçekleşti. Panelistler otomotiv sektörünün geleceğinde start-upların etkisini konuştu. Verilen kahve arasının ardından Yıkıcı Teknolojiler programı başladı. Bölümün ilk konuşmacısı TUBİTAK MAM Başkanı Orkun Hasekioğlu “Otomotiv Endistrüsünde geleceğin teknolojileri: elektrifikasyon ve mobilite” isimli bir konuşma gerçekleştirdi.

“Sektörün yarattığı katma değer çok büyük”

Günün en dikkat çekici panellerinden biri ise Elektrikli Araç Potansiyeli Üzerinde Global Fikirler isimli panel oldu. Başekonomist Özlem Derici Şengül’ün başkanlığını yaptığı panelde FEV Türkiye Yönetim Direktörü Taner Göçmez, TEMSA Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü İbrahim Eserce, HMI Techologies Avrupa Direktörü Richard Harris ve Karsan Geliştirme & Proje Direktörü Levent Erdoğan söz aldı. Dünya Otomotiv Konferansı Başkanı Özlem Derici Şengül, otomotiv sektörünün yarattığı katma değerin çok büyük olduğunu belirterek, “Genel ihracat için hep ‘Ürettiğimizi ucuza satıyoruz, dışarıdan daha pahalı alıyoruz’ deniliyor. Bunu aştığımız sektörlerden biri olan otomotiv, katma değerli üretim yapabildiğimiz ve dış ticaret fazlası verdiğimiz bir sektör.” dedi. Gerçekleştirilen öğle arası programının ardından WAC2017 Akıllı Mobilite bölümüne geçildi. Yapılan sunumlarından ardından konferans Workshoplar ile sona erdi.

Bu konularıda İnceleyebilirsin