Supsan olarak 2019’da ihracata ağırlık vereceğiz

Sektörünüz ve Türkiye özelinde değerlendirdiğinizde 2018 yılı şirketiniz açısından nasıl geçti?

2018 yılının ilk 3 çeyreği oldukça hareketliydi, son çeyrekte ise döviz ve enflasyonun etkisi ile piyasada bir daralma yaşandı. Tabii bu daralma iç piyasada yaşandı, yurt dışı satışlarımız ise Avrupa bölgesine bağımlı olduğu için çok önemli boyutta etkisi olmadı. Genel olarak değerlendirdiğimizde %10 – %15 gibi bir ciro kaybı ile seneyi tamamlayacağımızı düşünüyoruz.

 Enflasyonla mücadeleye destek olmak amacı ile bizde ürünlerimizde indirimler yapıyoruz.

Bu yıl içerisinde şirketiniz bünyesinde yaptığınız yatırımlar, yeni ürünler, lansmanlar vb. gelişmeler nelerdir?

Bu yıl dijitalizasyon ve endüstri 4.0’a dokunan projeler yaptık. İlk adım olarak şirketimizde robotlaşmayı başlattık ve şu an pres bölümünde robotumuz çalışıyor. Ayrıca kalite kontrol çalışmalarımız için de ikinci robotumuzun siparişini verdik. 4.0 kapsamında viral gözlüklerle tezgahlardan veri alma projemizi hayata geçirmeyi başardık, şimdi fabrikamızın tümüne yayacağız. Yine aynı çalışmalar kapsamında Final Kalite Kontrol’de de ilk insansız hattımızı devreye aldık. Dünya bazında oyuncu olabilmek için bu yatırımları olmazsa olmaz olarak görüyoruz.

12 milyonluk kapasitemiz ile Türkiye’nin ve çevre ülkelerin en büyük supap fabrikasıyız.

Bununla birlikte 2018’de 26 yeni ürünü piyasaya sunduk; Intercooler, Direksiyon Pompası, Yağ Soğutucu, Yakıt Ayar Valfi, Yakıt Ölçme Valfi, Triger Kayış Seti, Termostat, Yağ Pompası, Gaz Kelebeği, Rot Başı, Rot Mili, Rotilli Kol, Rotil, Salıncak, Z-Rot, Debriyaj Çatalı, V Kayışı, Yakıt Pompası, Krank Mili, Su Pompası, Hava Filtresi, Filtre Grubu, Antifriz gibi.

 Genel olarak 2019 yılından beklentiniz nasıl? Bu yıl için hedefleriniz ve genel stratejileriniz neler olacak?

2019 yılı ise benzer bir yıl olacak diye düşünüyoruz. Bu nedenle ihracata ağırlık vermeyi planladık ancak yine üst seviyede verimlilik faaliyetlerimize de yoğunlaşacağız.

 Bununla birlikte dijitalizasyon ve endüstri 4.0 önümüzdeki yılda da önceliğimiz olacak ve projelerimiz devam edecek. İç piyasada otomobil fabrikaları ile yakın ilişkiler içinde olmaya devam edeceğiz ve onların projelerini de yakından takip edeceğiz.

Maliyet odaklı bir yaklaşımımız olacak ancak anılan yatırımlarımız da devam edecek.

Sektörel olarak baktığınızda bu yıl bizi nasıl gelişmeler bekliyor?

Yedek parça ve OE piyasalarında görece olarak daralma olacağı kanısındayım. Vade ve tahsilat yine en önemli sorunlar olacaktır. Verimlilik ve maliyet odaklı çalışmalıyız. Araba fabrikaları ağırlıkla ihracat yaptıkları için daha rahat olurlar, yedek parça üreticileri ise ağrılıkla ihracata yönelecekler diye düşünüyorum.

2019’un ikinci yarısından sonra da nispeten piyasalarda bir rahatlama olur ve işler rayına girmeye başlar görüşündeyim.

Bu konularıda İnceleyebilirsin