LIQUI MOLY, Adblue® İçin Katkı Maddesini Piyasaya Sürüyor

LIQUI MOLY tarafından geliştirilen katkı maddesi, egzoz gazını sonradan işleme ile ilgili SCR sistemini hasarlara karşı koruyor.

Suda çözülmüş olarak AdBlue® adı altında satılan ürün, sadece bu indirgeme maddesi ile araç üreticileri Avrupa’da geçerli olan azot oksit emisyonu normlarını yerine getirebilir. Sorunsuz bir teknoloji yoktur: Uygun bakım yapılmazsa egzoz sisteminde hasarlar meydana gelebilir. Burada LIQUI MOLY tarafından yeni geliştirilen DEF Anti Crystal Additive K devreye giriyor.

Aracın hareket edebilmesi için dizel yakıt gereklidir.  AdBlue®, yasal olarak öngörülen azot oksit değerlerine uyulmasını sağlamaktadır. Dizel Egzoz Sıvısı (DEF) olarak da adlandırılan AdBlue® redüksiyon maddesi ayrı bir depo üzerinden sıcak egzoz sistemine uygun dozajda püskürtülür. diyor LIQUI MOLY Araştırma ve Geliştirme Müdürü David Kaiser, “Çözelti orada buharlaşıyor. Egzoz yüzeyinde suyun ürenin bozulmasından daha hızlı buharlaştığı bir sıvı tabakası oluştuğu için kalıntılar oluşabilir.” şeklinde konuştu.

Merkezi Bileşeni Dozaj Sistemi

Kaiser, konuşmasının devamında, “Katkı maddesi sayesinde, Leidenfrost etkisine ulaşmak için sıcaklık düşürülür. Bu etki AdBlue® çözeltisinin kalıntısız ayrışmasını sağlar. Leidenfrost etkisi sayesinde egzoz yüzeyinde sıvı tabakası oluşumu azalır” dedi. Katkı maddesinin etki devresi egzoz gazı sonradan işleme sistemidir. SCR, Selective Catalytic Reduction (selektif katalitik redüksiyon) anlamına gelir. Bu teknoloji yardımıyla dizel motordaki yanma işlemi sırasında oluşan azot oksitler bir katalizatörde elementer azot ve suya dönüştürülür. SCR sonradan işleme teknolojisinin merkezi bileşeni dozaj sistemidir. En önemlisi pompadır.

AdBlue® maddesinin yaklaşık üçte ikisi demineralize sudan ve yaklaşık üçte biri üreden oluştuğundan kalıntılar oluşabilir. Bu madde ısıtıldığında amonyak ayrılarak biüre ve tiüre organik bileşikleri oluşur. Kaiser, bu durumu “Hatlarda veya dozaj valflerinde üre kristalleri oluşur. Bu, borulardaki su buharlaştığında gerçekleşir” diye açıklıyor. Aşırı durumlarda bu durum AdBlue® sisteminde tıkanmaya neden olur. Bu da pompada ve püskürtme memelerinde hasarlara veya motor kumandasında bir hata mesajına yol açabilir. Kaiser, bu durum için “Katkı maddesinde bulunan yüzey aktif madde AdBlue® ‘daki yüzey gerilimini azaltır. Damlamaları önler. Böylece rahatsız edici kristaller oluşmaz ve enjeksiyon memesinde birikintiler önlenebilir” dedi.

DEF Anti Crystal Additive K

Soğuğa duyarlılık, sulu çözeltinin ikinci zayıf noktası. SCR sistemini sıvının donmasına karşı korumak için araç üreticileri ısıtıcılar kullanır. Ancak bunlar sadece motor çalıştırıldığında etkinleştirilir. “-11,5 °C’den itibaren AdBlue® donar. Katkımızla donma noktası yaklaşık -16°C’ye düşürülebilir,” diyor David Kaiser. Şantiye araçları genellikle şantiyelerde soğuğa karşı korunmadan durduğundan kışın arıza riski artar. Çeşitli inşaat şirketleri ve servisler de sorunu çözecek bir ürün sorusuyla LIQUI MOLY’ye başvurmuştu. Bunun sonucunda DEF Anti Crystal Additive K ortaya çıktı.

 

Bu konularıda İnceleyebilirsin