Geçmişten Geleceğe Yolarda Continental’in İzi Var!
Continental, 8 Ekim 2021 itibariyle 150 yıldır ayakta olan bir marka. Uzun yıllardır Türkiye pazarında da yer alan Continental, her geçen gün yeni teknolojilere adapte olarak geleceğe uzanıyor. Sektörde lider konumunda yer alan Continental Türkiye hakkındaki son gelişmeleri Continental Türkiye Genel Müdürü Ali Okan Tamer’e yönelttiğimiz sorularla öğrendik.
Röportaj: Ayşegül Yiğit
Continental, 8 Ekim 2021 itibariyle 150 yıldır ayakta olan bir marka. Uzun yıllardır Türkiye pazarında da yer alan Continental, her geçen gün yeni teknolojilere adapte olarak geleceğe uzanıyor. Sektörde lider konumunda yer alan Continental Türkiye hakkındaki son gelişmeleri Continental Türkiye Genel Müdürü Ali Okan Tamer’e yönelttiğimiz sorularla öğrendik.
Bugün 58 ülkede 561 lokasyonda, sektörün bel kemiği markaları arasında yer alan Continental, 8 Ekim 2021’de 150. yılını kutladı. Asırlardır lastik sektörünün önemli oyuncuları arasında yer alan şirketin kuruluş hikâyesi, süreci ve bugün gelinen noktayı anlatır mısınız?
Continental, Almanya’nın Hannover kentinde 1871 yılında kurulduğundan bugüne dek, oldukça başarılı bir geçmişe sahip. 150 yıllık tarihimizin her döneminde teknolojilerimiz, sistemlerimiz ve çözümlerimiz; mobiliteyi ve ulaşımı daha sürdürülebilir, daha güvenli, daha kullanışlı, daha kişiselleştirilmiş ve daha ekonomik hale getiriyor. İlk otomobilin üretiminden 10 yıl 6 ay önce kurulan Continental, geçmişten geleceğe uzanan yolculuğunda dünyanın mobiliteye olan yaklaşımını da değiştirmeye devam ediyor. Küçük bir fabrikada başlayan hikâye bugün 58 ülke ve pazarda yaklaşık 561 lokasyonla Continental’i küresel bir oyuncu haline getirdi. Continental, yenilikçi çözümleriyle sektöre öncülük etmeye devam ediyor. Mobiliteye olan tutkumuz ve 150 yıllık köklü tarihimiz bizi bugün olduğumuz konuma yani alanında öncü uluslararası bir teknoloji haline getirdi. Günümüzde Continental, otonom sürüşü destekleyen yeni teknolojiler üzerinde çalışmaya devam ediyor.
Tarihi boyunca premium lastik üreticisi olarak bilinen Continental bugün dünya genelinde her 4 araçtan 3‘ünü Continental lastikleri veya otomotiv teknolojileri ile donatıyor. Şimdi de Continental, dünyaya lastiklerin bir sonraki hedefini gösteriyor: Karahindiba. Bu çiçekli bitki, Continental Grubu‘nda lastiklerin geleceğinin önemli bir bileşeni olarak görülüyor. Tasarım ekibimiz, sırt bölgesinde %100 karahindiba doğal kauçuğundan yapılan polimerlerin kullanıldığı ilk lastikleri üretti.
Continental’in etkisi yol dışında da hissediliyor. Continental bünyesinde İleri Dinamik Çözümler, Taşıma Çözümleri, Endüstriyel Akışkan Çözümleri, Mobil Akışkan Sistemleri, Güç Aktarım Grubu ve Yüzey Çözümleri için ürünler geliştiriliyor. Bu çalışmalardan tarımdan endüstriyel tesis mühendisliğine kadar pek çok farklı sektör faydalanmaya devam ediyor.
Continental, Emisyonsuz Araçlar İçin Karbon Nötr Programını Hayata Geçirdi
Dünyada ve ülkemizde giderek yaygınlaşan ve her geçen gün yollarda sayısı artan elektrikli araçlar için tasarlanan ürünlerinizi öğrenebilir miyiz? Bu ürünlerde öne çıkan teknolojiler neler?
Günümüzde tüm dünyada sıfır emisyonlu elektrikli ve hibrit araçlara olan talep artıyor. Covid- 19 pandemisi dünya genelinde araç pazarları üzerine olumsuz etki yaratmasına rağmen Avrupa’da elektrikli araç satışları arttı. Özellikle Y kuşağı ve kentlerde yaşayan kişiler elektrikli ve hibrit araçlara yöneliyor. Continental’in son Mobilite Araştırması da bu talep artışını doğruluyor. Araştırmaya göre, Almanya’da elektrikli otomobil satın almaya ilgisi olan müşterilerin sayısı 2013’ten bu yana iki katına çıkarak yüzde 17’den 35’e yükseldi. Araştırmanın bir başka bulgusu ise Çin’de katılımcıların yüzde 86’sının elektrikli bir otomobil almayı düşünebileceklerini belirtiyor.
Elektrikli araçlar, lastik üreticilerine yolda maksimum kalite ve performans açısından yepyeni zorluklar doğuruyor. Elektrikli aküler, elektrikli araçları benzinli araçlara kıyasla daha ağır hale getirdiğinden, elektrikli araçların lastikleri ilave kavrama gücü, dayanıklılık ve yük taşıma kapasitesine ihtiyaç duyuyor. Elektrikli motorlar ayrıca daha yüksek tork sağlar, bu da lastiklere daha fazla baskı uygular, yani geleneksel araçlardan daha hızlı aşınırlar. Elektrikli araç lastikleri, daha düşük yuvarlanma dirençli, sessiz ve verimli olmalıdırlar. E-mobilite konusu, aracınızı duvardaki prize takma ve garajınızdan sessizce çıkarma fikrinin çok ötesine geçiyor. Continental, Emisyonsuz Araçlar için Karbon Nötr programı ile dünyada yeni ve iddialı bir endüstri kriteri belirleyen ilk otomotiv tedarikçisi konumunda bulunuyor.
Hortum ve borular, emisyonsuz ve düşük emisyonlu mobiliteye ulaşmada kesinlikle en önemli faktörler. Biz de Continental olarak sürdürülebilir hareketliliğe önemli bir katkıda bulunmak için işe buradan başlıyoruz. Continental hortum ve boruları, elektrikli ve hibrit araçlarda aküleri ve son derece hassas kontrol devrelerini serin tutmaya yardımcı olurken aynı zamanda diğer faktörlerle birlikte akülü araçların menzilini de olumlu yönde etkiliyor. Optimum malzeme karışımı sayesinde ağırlıktan ciddi tasarruf sağlıyoruz. Sonuçta, bir araç ne kadar hafifse, hızlanma ve frenleme sırasında o kadar az enerji kaybı yaşanır ve daha fazla yol kat edebilir.
Continental’in yüksek teknoloji boruları için bir başka gelecek vadeden uygulaması ise günümüzde iklim dostu soğutucu olarak bilinen R744 kullanan klima sistemleri. Bu yeni nesil borular, yolcu kabininin sıcaklığını yüksek verimli ve iklim dostu bir şekilde düzenlerken ağırlıktan tasarruf etmeye yardımcı oluyor. Bir aracın sıcaklık yönetim sisteminin ayrılmaz bir parçası olarak, verimliliğin ve menzilin artmasına katkıda bulunuyor.
“Otonom Sürüşü Destekleyen Yeni Teknolojiler Üzerinde Çalışmaya Devam Ediyoruz”
Continental, otonom sürüşü destekleyen yeni teknolojileri hakkında bilgi alabilir miyiz?
1968 yılında, elektronik olarak kontrol edilen ilk sürücüsüz otomobil, basının ve halkın büyük coşkusuyla Contidrom test pistine çıktı. Bu vizyoner projenin amacı, programlanmış koşullar altında bilimsel yöntemlerle lastiklerin tam olarak nasıl test edilebileceğini tespit etmekti. Başka bir deyişle, Continental mühendisleri otonom sürüşün geleceğine zemin hazırlıyorlardı.
Günümüzde Continental olarak otonom sürüşü destekleyen yeni teknolojiler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Halen kapalı pistlerde test aşamasında olan CUbE – “Continental Urban Mobility Experience” – yolcuları istedikleri yere güvenli bir şekilde ulaştırmak için bir akıllı telefon uygulaması ile etkinleştirilebiliyor. Ayrıca, araştırmacılar otoyolda otomatik sürüş ve otoparkta otomatik rehberlik potansiyelini araştırıyorlar. Sürücüye olan ihtiyacın ortadan kalkması, otomobil iç aksamı ilgili fikirlere de ilham veriyor: Continental mühendislerimiz, aracın içini oturma odası kadar rahat ve davetkâr bir mekâna dönüştürebiliyor. Hem teknoloji şirketi hem de premium lastik üretici olmanın avantajıyla bu alanda çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz.
Otonom araç pazarında öncü konumunu devam ettirmek isteyen Continental, sürüş deneyimi teknolojilerine de önemli yatırımlar yapıyor. Daha hızlı çipler olmadan ne ağ bağlantısı ne otomasyon ne de otonom sürüş olamayacağından yola çıkarak yeni çip tasarımları alanında da çalışmalar yapıyoruz. NVIDIA gibi büyük çip üreticileriyle stratejik ortaklığımız var. Bunun yanı sıra son olarak Alman-Amerikan start-up şirketi Recogni’nin azınlık hissesini de satın aldık. Bu satın almayla birlikte yeni bir çip mimarisi üzerinde çalışmaya başladık. Yeni çipin seri üretimine 2026 yılında başlanması planlanıyor. Yani sadece 5 yıl sonra otomatik ve otonom sürüş için sensör verilerini hızlı bir şekilde işleyecek olan geleceğin işlemcilerini araçlarımızda kullanma fırsatını elde edebileceğiz.
Continental’in 5G ile ilgili Vodafone’la da önemli bir iş birliği var. 5G, yapay zekâ (AI) ve Mobile Edge Computing (mobil sınır bilişim) gibi yeni iletişim teknolojileri sayesinde her yıl binlerce trafik kazasının önlenebileceğine inanıyoruz. Bu iş birliği ile yol güvenliğini artıran ve dijital bir kalkan görevi gören bir sistem geliştirme üzerine çalışmalar devam ediyor. Gerçekten de araçların birbirleriyle ve çevreleriyle bağlantı kurduğunu düşündüğünüzde bu sistem, trafikte çok sayıda kişinin aynı anda birbirleriyle iletişim kurması anlamına geliyor. Bu da çok yakında yol güvenliğinde çığır açacak gelişmelerle karşılaşacağımızı gösteriyor.
Dünya genelinde her 4 araçtan 3‘ü Continental lastikleri veya otomotiv teknolojileri ile donatılıyor. Global bazda en önemli oyuncular arasında yer alan Continental’in kendi yapılanmasında veriler mercek altına alındığında Continental Türkiye’nin yeri nedir?
Continental, Avrupa’da pazar lideri konumunda. Bu liderliği korumanın yanı sıra Türkiye gibi daha önceden çok faal olmadığı bölgelerde daha aktif olma stratejisini seçmiş durumda. Türkiye 2002’den 2008’e kadar Continental’in distribütörlükle bulunduğu bir pazardı. Burada potansiyelin ne kadar yüksek olduğu görülünce, daha aktif olma strateji doğrultusunda 2008’de Türkiye pazarına dâhil oldu. Türkiye güçlü bir pazar. Özellikle, kamyon lastikleri pazarında sahip olduğu potansiyel ile birlikte Avrupa’nın en büyük kamyon lastiği pazarı konumunda. Biz de 2008’den bugüne kadar pazardaki yerimizi başarıyla sürdürüyor ve pazar payımızı büyütüyoruz. Firma olarak pazarın çok üzerinde bir büyüme yakaladık. Covid sonrası süreçte; hızla gelişen lojistik süreçler, artan ihtiyaçlar, nakliyat ve taşımacılık hacmi ile filolara olan önem her geçen gün artıyor. Continental olarak Filo 360 çözümlerimiz ve yaygınlaşan servis ağımız ile filolar için de çözüm ortağı olmaya devam edeceğiz.
“Türkiye’de 13 Yılda Pazar Payımızı 3 Katına, Satışlarımızı İse 4 Katına Çıkardık”
Continental’in Türkiye pazarındaki konumu ve pazardaki büyüme hedeflerini detaylandırabilir misiniz?
Continental 2008 yılından bugüne kadar kendine zorlu hedefler koydu. Önümüzdeki kısa, orta ve uzun stratejilerimize baktığımızda en hızlı büyüyen marka olma iddiamızı sürdürüyoruz. Türkiye’de pazarın en genç markası olmamızın verdiği dinamizmi pazar payımızı artırmak için kullanıyoruz. Continental olarak Türkiye pazarında yeni sayılırız ancak 1963 yılından beri oluşturulan ve giderek büyüyen bir bayi teşkilatımız var. Mevcut bir teşkilatın üzerine yeni binalar inşa ediyoruz. Türkiye pazarının ilk 3’ü içine girme iddiası olan bir şirketiz.
Pazardaki öncü konumumuzu Türkiye’nin her bölgesine yayılmış etkin bayi ve satış teşkilatımız ile sürdüreceğiz. Türkiye’de 13 yılda pazar payımızı 3 katına, satışlarımızı ise 4 katına çıkardık. Önümüzdeki süreçte odaklanacağımız ilk 3 konu; bayi ağımızı genişletmek, Continental çatısı altında yer alan markalarımızın marka farkındalıklarını daha da geliştirmek ve verimlilik odaklı çalışarak iç ve dış müşterilerimiz ile olan süreçlerimizi değişen dijital ihtiyaçlar ile zenginleştirerek en kolay çalışılabilir şirket konumuna gelmektir.
Continental, ilerleyen dönemde Türkiye’de kullanıcıları hangi yenilikler ve ürünlerle buluşturacak?
Öncelikle bu kış yeni kış lastiklerimizi sürücülerimizle buluşturuyoruz. Her türlü zorlu kış koşulunda sürücülere yolda tam bir hâkimiyet sağlayan WinterContact™ TS 870, WinterContact™ TS 870 P; kompakt ve orta büyüklükte araçlara uygun geliştirilen WinterContact TS 860, keyifli bir sürüş için mükemmel kar performansı sunan WinterContact™ TS 860 S; orta sınıf ve lüks araçlar için WinterContact TS 850 P ve 4×4/SUV ve arazi araçları için ContiCrossContact Winter bunlardan birkaçı.
Ayrıca yağmur uzmanı olarak nitelendirilen ve ıslak yol koşullarında üstün performansı ve tasarımı ile öne çıkan Uniroyal lastikleri de Continental Türkiye güvencesiyle bu yıl Türkiye’de satışa sunuldu. Uniroyal lastikleri köpekbalığı derisi teknolojisi (Shark Skin Teknolojisi) sayesinde suda kızaklama güvenliği, düşük yuvarlanma direnci ve iyileştirilmiş yol tutuşu ile hem güvenlik hem de sürüş konforu sunuyor. Uniroyal’in SSR lastikleri patladığında dâhi sürücüler saatte en fazla 80 km hızla 80 km yol gidebiliyor ve yedek lastik taşıma sorunu da ortadan kalkıyor.
Continental markalarından Barum’un SnoVanis 3 Van lastiği, Matador markasının yeni kış lastiği MP 93 Nordicca, Semperit’in geliştirdiği yeni SPEED-GRIP 5, Gislaved’in EuroFrost 6 ve EuroFrost VAN lastikleri ve yine Continental markalarından Viking’in kompakt ve orta sınıf araçlar için geliştirdiği WinTech de zorlu kış koşullarında sürücülerin yol arkadaşı olacak.
Continental Türkiye olarak önümüzdeki dönemde bayi deneyimini güçlendirecek aktiviteler planlıyoruz. Continental ile bayileri arasında köprü kuran, IDC Türkiye Dijital Dönüşüm Ödülü’nün sahibi DAS bayi otomasyon sistemimiz ile tüm süreçlerin sıkı bir şekilde takip edilmesine, ihtiyaç duyulan tüm bilgilere kolaylıkla ulaşmaya ve pratik bir şekilde iletişim kurulmasına imkân sağlıyoruz. DAS platformumuzu tüm süreçlerimizi kapsayacak, bayilerimizle etkileşimi artıracak, bağımızı daha da kuvvetlendirecek şekilde geliştirmeye devam edeceğiz.
Conti360° filo hizmetleri de kamyon ve otobüs lastikleri segmentinde lokomotif rolü üstlenecek. Çok sayıda farklı endüstriyel kullanım alanına ilave olarak bisiklet, motosiklet ve yarış lastiklerini de içeren Continental Özel Amaçlı Lastikler iş kolumuz da tarım lastikleri pazarında kayda değer bir büyüme hedefiyle çalışmalarına devam edecek.
Son olarak Alman Gelecek Ödülü‘ne aday gösterilen Continental’in karahindiba bitkisinden doğal kauçuk elde etmek üzere yürüttüğü Taraxagum projesi hakkında detay alabilir miyiz?
Continental’in Münster Üniversitesi ve Fraunhofer Moleküler Biyoloji ve Uygulamalı Ekoloji Enstitüsü (IME) iş birliğiyle sürdürdüğü “Karahindibadan Üretilen Sürdürülebilir Lastikler– Biyoloji, Teknoloji ve Tarımda İnovasyonlar” ortak projesi bu yıl Alman Gelecek Ödülü’ne aday oldu. Bu proje, lastik üretiminde son derede önemli olan bu ham maddeyi, ormansızlaşmayı durdurmak ve malzemelerin uzun mesafelere taşınmasıyla ortaya çıkan CO2 emisyonlarını azaltmak için lastik fabrikalarının mümkün olduğunca yakınında yetiştirmeyi amaçlıyor. Deneysel laboratuvarımız “Taraxagum Lab Anklam”, 2018 yılında Almanya Mecklenburg-Vorpommern’de açıldı. Laboratuvarımızda, kauçuk ağacına alternatif bir ham madde olarak karahindibaların yetiştirilmesi ve işlenmesi ile ilgili çığır açan bu araştırma yürütülüyor. Örneğin, Urban Taraxagum bisiklet lastiği, Continental’in karahindiba bitkisinden elde ettiği doğal kauçuktan seri üretimini yaptığı ilk lastik olma özelliği taşıyor. Bu bisiklet lastiği de 2021 Deutscher Nachhaltigkeitspreis (Alman Sürdürülebilirlik Ödülü) gibi pek çok ödüle layık görüldü.
Bu yeni teknoloji, otomobil ve kamyon lastikleri alanında da ilk kilometre taşlarına ulaştı: 2014 yılında, WinterContact TS 850 P modelinin saf karahindiba kauçuğundan sırta sahip ilk otomobil lastiği kapsamlı testleri başarıyla geçti. Continental 2016 yılında da Almanya Uluslararası Motor Fuarı‘nda karahindiba kauçuğundan yapılan ilk kamyon lastiğini tanıttı. Proje ekibi, karahindiba köklerini mümkün olduğunca dikkatli bir şekilde toplayan ziraat makineleri geliştirmek üzere farklı ortaklarla da iş birliği yapıyor. Böylelikle karahindiba kauçuğundan uygun maliyetlerle endüstriyel ölçekte otomobil lastikleri üretmek mümkün olacak.
Karahindiba kauçuğundan yapılan lastikler, sürdürülebilirlik stratejimizin önemli bir parçası çünkü hedeflerimizden biri de 2050 yılına kadar Continental lastiklerinde yalnızca sürdürülebilir şekilde üretilen malzemeleri kullanmak.