Castrol, 5 Yıl İçin 100 Milyon Doların Üzerinde Yatırım Yapmayı Planlıyor!

5 kıtada ve 140 ülkede yer alan, dünyanın lider madeni yağ üreticisi Castrol, 66 yıldır Türkiye’de faaliyet göstermeye devam ediyor. Castrol dünyasında önemli bir konumda bulunan Castrol Türkiye’nin 2021 yılı performansı ve 2022 yılı hedeflerine kadar birçok konuyu TUCA Direktörü Ayhan Köksal  ile birlikte masaya yatırdık.

Röportaj: Ayşegül Yiğit

 

CASTROL, 5 YIL İÇİN 100 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE YATIRIM YAPMAYI PLANLIYOR!

5 kıtada ve 140 ülkede yer alan, dünyanın lider madeni yağ üreticisi Castrol, 66 yıldır Türkiye’de faaliyet göstermeye devam ediyor. Castrol dünyasında önemli bir konumda bulunan Castrol Türkiye’nin 2021 yılı performansı ve 2022 yılı hedeflerine kadar birçok konuyu TUCA Direktörü Ayhan Köksal  ile birlikte masaya yatırdık.

Castrol, pandemiye rağmen pozitif yönlü olarak gelişmesine ve büyümesine devam eden markalardan biri oldu. 2021 yılı hem dünya genelinde hem Türkiye özelinde sizin için nasıl bir süreçti? Ayrıca 2022 yılı hakkındaki öngörüleriniz neler?

Dünya çapında madeni yağ sektörü, otomotiv ve bağlı diğer sektörlerdeki hareketlerin sonucuna göre değişim gösteriyor. Otomotiv ve bağlı endüstrilerin büyüme trendinde olduğunu göz önüne aldığımızda madeni yağ pazarının da global ölçekte büyümeye devam ettiğini söyleyebiliriz.

Ülkemize baktığımızda ise otomotiv sektörü hem ihracatımızı hem de yerli talebi karşılayan lokomotif sektörlerden biri konumunda. Her geçen yıl artan yerli-yabancı yatırımlar ve büyüyen pazar sayesinde oldukça yüksek bir potansiyele de sahip. Son dönemde tüm dünyayı etkileyen pandemi, çip krizi, ekonomik dalgalanmalar ve bölgesel gelişmeleri dışarıda bırakırsak Türkiye’de yılda yaklaşık 1 milyon araç satılıyor. Ülkemizin ekonomisinde bu kadar önemli bir yeri olan bu sektör, madeni yağ sektörünün de büyümesine yardımcı oluyor.

PET-DER’in raporları aracılığı ile izlediğimiz pazar payları ve büyüme oranlarına baktığımızda da bahsettiğim büyümeyi açık bir şekilde görebiliyoruz. 2021’in ilk yarısında fiyat artışları kaynaklı öne çekilen talep, PET-DER üye şirketlerinin tedarik gücü ile birleşince sektörde %30 gibi yüksek bir büyüme oranı yakalandı. Sektörümüz 2021 yılının ikinci yarısında ise pandeminin neden olduğu tepkisel davranışları da normal düzeye çekerek, yılı ülke ekonomisinin üzerinde, %10 büyüme ile kapattı.

Pandeminin tedarik zincirlerindeki etkisini atmaya başladığımız 2022’de bölgemizde meydana gelen gelişmeler, lojistik hatların başka ülkelere yönelmesine yol açtı. Bu da şirketlerin yıl başında hazırladıkları mali tablolarında beklenmeyen etkilere sebep oldu. Sektördeki tüm oyuncular yıllık planlarında değişikliklere giderek bu sorunların üstesinden gelmeye çalışıyor.

Castrol Türkiye olarak 2022’de bizim için çok önemli üç anlaşma yaptık. 25 yılı aşkın süredir iş birliği yaptığımız Türkiye’nin en önemli distribütörlerinden olan Doğuş Otomotiv ve Yüce Auto ile 5 yıl daha birlikte çalışacağız. Yaptığımız anlaşmalarla her iki distribütör de araçlarında Castrol’ün ürünlerini tercih ederken, yetkili servislerde de Castrol ürün kullanımını önerecek. 2002 yılından beri birlikte çalıştığımız, Türkiye’nin ilk yerli traktör markalarından TÜMOSAN ile de iş birliğimizin içeriğini geliştirerek 2 yıl daha uzatan yeni bir anlaşmaya imza attık.

“Bu Başarıya Tabii Ki Yenilikçi Teknolojilerimiz ve Büyük Markalarımız İle Ulaştık”

Castrol dünyasında Türkiye’nin Çin’den sonra en çok büyüyen ülke olduğunu biliyoruz. Dünyanın en büyük beşinci pazarı olan Türkiye’nin globaldeki konumu hakkında detaylı bilgi alabilir miyiz?

2020 yılında Castrol dünyasında hacimsel büyüme elde eden tek ülke olmamızın ardından 2021 yılında da çift dereceli motor yağlarında pazar payımızı büyüterek %30’un üzerine taşıdık. Hem binek araç hem ağır vasıta hem de endüstriyel yağlar segmentlerinde pazar payımızı eş zamanlı artırarak, liderliğimizi sürdürüyoruz. Bu rakamlar da Türkiye’yi Çin‘den sonra en stratejik ikinci pazar ve ayrıca dünyadaki en büyük beşinci pazar konumuna taşıdı.

Bu başarıya tabii ki yenilikçi teknolojilerimiz ve büyük markalarımız ile ulaştık. Fakat başarımızın arkasındaki asıl gücün çalışanlarımız olduğunu düşünüyorum. Biz, Castrol kullanılan her ekipmanda üstün performansa ulaşılmasını sağladığımız gibi çalışanlarımıza da kendi en iyilerine ulaşabilecekleri alanları yaratıyor ve onları destekliyoruz. Bu nedenle de Castrol Türkiye olarak dünyadaki inovasyon ve fikir üretim merkezlerinden biri konumundayız.

Çalışanlarımıza yaptığımız yatırımın yanında müşterilerimize yönelik yatırımlarımız da devam ediyor. Sunacağımız ürün ve hizmetler konusunda önümüzdeki 5 yıl için 100 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı planladık. Ülkemizde elde ettiğimiz başarılar ile Castrol Türkiye’yi Castrol dünyasında eşsiz bir örnek ve büyük bir güç haline getirdik.

Castrol dünyasındaki konumumuz; uluslararası rollere kattığımız Türk çalışanlar açısından da son derece önemli. Castrol, dünyayı 5 kritik bölgeye bölerek yönetiyor. Bu bölgelerden iki tanesi Türk yöneticiler tarafından yönetiliyor. Aynı zamanda 30’dan fazla ekip arkadaşımız da global veya bölgesel görevlerde bulunuyor. Bu da bizlere Türkiye’de yetişen insan kaynağımızın Castrol gibi global bir devin geleceğine birçok farklı alanda yön vermesinin haklı gururunu yaşatıyor.

“Gemlik Tesisimizde Yıllık Yaklaşık 90 Milyon Litre Madeni Yağ Üretiyoruz”

Castrol’ün Avrupa’da bulunan 8 üretim tesisinden biri olan Gemlik fabrikasına gelecek 5 yıl içinde toplam 30 milyon dolar yatırım yapılması planlanıyor. Bu yatırımın detayları hakkında bilgi alabilir miyiz? Gemlik Fabrikası’nın Castrol dünyası içerisinde önemi nedir?

Castrol dünyası için Gemlik çok önemli bir üretim tesisi konumunda. Avrupa ve Afrika’daki 8 Castrol üretim tesisinden bir tanesi olan Gemlik tesisimizde yıllık yaklaşık 90 milyon litre madeni yağ üretiyoruz. Gemlik, Avrupa tesisleri arasında hem lokasyon hem kapasite artırımı uygunluğu hem de üretim maliyetlerimizin rekabetçi olması sebebi ile yatırımları artırmaya karar verdiğimiz bir tesis. 2021 yılı başında oluşturduğumuz stratejimize göre 5 yılda toplam 30 milyon dolar yatırım yaparak tesis kapasitemizi artırmayı planlıyoruz. Bunun 10 milyon dolarlık bölümünü bu yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Bu sayede artan ihracatımızı daha da ileriye taşıyarak Gemlik tesisimizi büyüteceğiz. 2021’de ihracat yaptığımız ülkelerin arasına İspanya, Katar, Afganistan ve Litvanya’yı da ilave ederek toplam 24 ülkeye ihracat yapmaya başladık. İhracat yaptığımız diğer ülkeler ise Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs, Irak, Dubai, Rusya, Filistin, Etiyopya, Yunanistan, Ukrayna, Endonezya, Belçika, İngiltere, Almanya ve İtalya.

“3 Elektrikli Aracın Yaklaşık 2 Tanesi Üretimi Esnasında İlk Dolumda Castrol ON İle Dolduruluyor”

Elektrikli araçlar gün geçtikçe popülerliğini artırıyor. Otomotiv sektörünün bütün bileşenleri gelecek stratejilerini bu bağlamda şekillendiriyor. Castrol, ilerleyen dönem için nasıl bir planlama geliştiriyor?

Pandemi dönemi, tüm şirketlerin ve sektörlerin dönüşmesi gerektiğini kanıtladı. Sektörümüzdeki en önemli dönüşümlerden biri de elektrikli araçlara yönelik dönüşüm olarak göze çarpıyor.

Bu dönüşümün sonucu olarak gelecekteki araç teknolojilerinin önemli bir kısmı elektrikli ve hibrit araçlardan oluşacak. Bu da çok doğru bir yaklaşım. Çünkü dünyamızın karbon bütçesi kısıtlı ve biz bunu hızla tüketiyoruz. Otomotivin önde gelen tüm büyük markaları da teknoloji bütçelerinin tamamına yakınını elektrikli veya hibrit teknolojilere ayırıyorlar. İçten yanmalı motorlara sahip araçların sayısının 2040 yılına kadar büyümeye devam etmesini bekliyoruz. Ama bunun yanında elektrikli araçlara olan talep de hızlı bir şekilde artacak. bp’nin Enerji Görünümü raporuna göre 2050 yılında tüm dünyada satılan araçların %80-%85’ini elektrikli araçlar oluşturacak.

Elektrikli ve hibrit araçların da önemli sorunlara çözümler getirmesi gereken yüksek teknoloji sıvılara ve greslere ihtiyacı var. Castrol olarak birçok araç üreticisi ve tedarikçileri ile ortak mühendislik çalışmaları yürütüyoruz. Bu çalışmalara uzun yıllar önce başladık. Elektrikli araçlar henüz bizde çok yaygın olmasa da Çin, Almanya, İngiltere ve Amerika’da hızla büyüyorlar. Bu pazarlarda geliştirdiğimiz e-sıvılarımızı Castrol ON markası altında pazara sunmaya başladık. Dünya üzerinde üretilen 3 elektrikli aracın yaklaşık 2 tanesi üretimi esnasında ilk dolumda Castrol ON ile dolduruluyor.

Castrol’ün dijital dönüşüm sürecine entegrasyon noktasında yapacağı yeni atılımlar neler olacak?

Biz Castrol markasını bir sıvı markasının ötesinde bakım markasına dönüştürmek istiyoruz. Bu amaçla tüm müşterilerimiz ve partnerlerimiz ile birlikte büyüyebileceğimiz iş modelleri üzerinde çalışıyoruz. Hem dijital hem de offline tarafta yatırımlarımızı artırıyoruz. Yeni organizasyonumuzda sadece bu tür inovatif dijital ve offline çözümler üzerine çalışan bir birim kurduk. Bu birimimiz sıfırdan da başlamıyor. Hali hazırda özel servis ağımız olan Castrol Auto Service (CAS) var. TÜV Rheinland tarafından sertifikalandırılmış tek servis ağı olan Castrol Auto Service, alanında uzman ustaları ve profesyonel ekipmanlarıyla eksiksiz bakım ve onarım hizmeti veriyor. 43 ilde 2021 sonu itibari ile 75 Castrol Auto Service bulunuyor. Bunun yanı sıra müşterilerimizin toplam cirosunu ve karlılığını artıracak birtakım yeni ürün kategorilerine de gireceğiz.

Bunlardan biri de çok yakın zamanda, dünyada ilk kez Türkiye’de kullanıma sunacağımız dijital ürünümüz CARAMA. Bununla ilgili detayları da pek yakında sizlerle paylaşacağız.

Bu konularıda İnceleyebilirsin