Barış Makina Servis Ekipmanları Eğitim Tesisi Kurdu
Servis ekipmanları alanında hizmet veren Barış Makina, sektörde yaşanan yetişmiş eleman sıkıntısını çözebilmek için adım attı ve İstanbul Şerifali’de bir eğitim merkezi kurdu.
Garaj ekipmanları konusunda 43 yılı aşkın bir süredir ithalat, pazarlama, servis, projelendirme ve eğitim hizmetleri veren Barış Makina Otomotiv Ekipman A.Ş.; kuruluşundan beri dünyada kendi konusunda en iyi üreticilerin distrübütörlüklerini aldığı gibi bugün de aynı firmalarla yoluna devam ediyor.
Ürün grubunda ön düzen makinaları, balans makinaları, lastik sökme ve takma makinaları gibi tüm garaj ekipmanları bulunduran Barış Makina; projelendirme ve danışmanlık hizmetleri dışında ayrıca servis hizmetleri de veriyor.
Automechanika İstanbul Fuarı’na katılan Barış Makina’nın firma standında şirketin Ege Bölgesi Satış Temsilcisi Emre Tezver ve Murat Şenol ile firma faaliyetleri hakkında konuştuk.
Şerifali’de (İstanbul) yeni kurduğunuz tesisiniz ile ilgili bilgi verir misiniz?
Emre Tezver- Sektörümüzde Türkiye çapında böyle bir hizmeti veren ilk firma olduk. 5 bin m2’lik alanda kurulu, 80 kişilik konferans salonu; 20, 15 ve 8 kişilik olmak üzere 3 adet toplantı salonu ve binek, hafif ticari, ağır vasıta olmak üzere makinalarla donatılmış Türkiye’nin en büyük eğitim merkezi diyebiliriz.
Bu eğitimler kapsamında hangi alanlara yöneleceksiniz?
ET- Servis çalışanlarına için servis ekipmanları kullanma eğitimleri verilecek. Bunun dışında, çalıştığımız firmalar burada kendi çalışanlarına satış eğitimleri verebilecek. Lastik firmaları gelip seminer verebilecekler. Bir Amerikan firması olan Hunter Asya’daki tüm eğitimlerini bizim tesislerimizde verecek. Teorik eğitimin yanında, burada uygulamalı olarak da eğitim verilebilecek.
Garaj ekipmanları üreten bir firma olarak neden böyle bir eğitim verme ihtiyacı duydunuz?
Murat Şenol- Sektörde bu işi yapan yetişmiş eleman ihtiyacı var. Biz bu makinayı sattıktan sonra bunu kullanacak kişinin makinayı faydalı bir şekilde nasıl kullanacağını öğrenmesi gerekiyor. Sattığınız bir şeyin eğitimini de vermek zorundasınız. Bir servis kurduğunuzda en ucuz makinanın 200-300 bin TL maliyeti var. Usta olmadıktan sonra o makinayı kurmanın da bir anlamı yok. O yüzden destek verme zorunluluğu var. 20 yılı aşkın süredir rot-balans işini yapan ustalarımız var. Çekirdekten gelmiş ustalarımıza burada makinaları öğretiyoruz. Daha sonra bu ustalarımız, makinaları alan firmaların ustalarına eğitim veriyorlar. Bunu da Türkiye’de bizden başka yapan bir firma yok.
Automechanika’ya özel olarak buraya getirdiğiniz, öne çıkan bir ürününüz var mı?
ET- Hunter ön düzen makinası; dünyanın en gelişmiş ve tek üç boyutlu makinası. Avrupa ve dünyada en çok satılan makina.
MŞ- Aracınıza bir ön düzen yapmak için janta bir bağlantı yapmak zorundasınız. Eski makinalar janta zarar veriyordu. Bizim makinamızda hiçbir şekilde jantınıza zarar verebilecek bir metal parça yok, plastik ve lastikle tutturuyorsunuz bunu. Ayrıca ölçüm süresi çok kısa; dünyadaki en kısa ölçüm süresine sahip makina.
Makinanın bir başka özelliği de programın bağlantı esnasında ayarların nasıl yapılacağıyla ilgili sizi yönlendirmesi. Makina sizi işlemin sonuna kadar adım adım yönlendiriyor. Ayrıca bu makinalarla işlemlerin süresini oldukça kısaltıyorsunuz. Makina 3 boyutlu olduğu için diğer makinalardaki gibi merkezleme problemi yok. Diğer makinelerde 1-5 mm’lik kaydırma yaptığınızda bu size 1 derecelik hata olarak döner; ancak bu makinada böyle bir problemle karşılaşmazsınız, hassasiyet sorunu yoktur.
Dünyada başka hiçbir firmada olmayan patentli bir balans makinamız var; 9700 RPT. Bu makina lastiğe temas ederek, aracınız yolda gidiyormuş gibi lastikteki arızayı ölçüyor. Bir trenin jantını bir kamera ve lazer yardımıyla çok düzgün bir şekilde ölçebilirsiniz. Lastik esneyen bir malzeme olduğu için kamerayla ölçerek net bir sonuç alamazsınız. Bu yüzden yolda gidiyormuş gibi ölçü almanız gerekmektedir.
Lastiklerde üretimden kaynaklanan kauçuk dağılımında hatalar olabiliyor. Lastiğin bir tarafı düzgün bir kauçuk dağılımına sahipken, diğer tarafında kauçuk yoğunluğundan kaynaklanan bir sertlik olabilir, bunu gözle göremezsiniz. Makina baskı yaparak (road force), sensörler yardımıyla bu sertliği okuyabiliyor. Bu şekilde bir hata tespit ettiyseniz eğer cihazın ölçüm kollarıyla jantı ölçüyorsunuz. Lastiğin sert bölgesini jantın en uygun bölgesine getirerek, oradaki sertliği, minimum seviyelere düşürüyor. Eğer lastik bu seviyelere gelmiyorsa makina uyarı veriyor ve kullanmış olduğunuz jantla, bu lastiği eşleştirmiyor.