Otomotiv Sektörü Farklı Bir Yönüyle Değerlendirildi

Otomotiv sektöründe satış sonrası hizmetler ve trafik kazası sonrası otomobil tamiratı konusunu ele alan bir organizasyon olan IBIS Regional Turkey 2014 Hilton İstanbul Bomonti Otel & Konferans Merkezi’nde gerçekleşti.

Yetkili servislerin yanı sıra özel servisler ve tamirhaneleri de gündemine alan IBIS Regional Turkey 2014, bu sektörün bir diğer paydaşı olan sigorta kuruluşları ve eksperlerine de yer verdi. Böylece otomobil tamir sektörünün iki önemli paydaşı aynı ortamda bir araya gelme imkanı tanıdı. Etkinliği ayrıca otomobil üreticisi firmaların temsilcileri de takip etti.

İngiltere merkezli International Bodyshop Industry Symposium (IBIS) ekibi Polonya, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde bu etkinlikleri düzenliyor. Önceki organizasyonlarda elde ettikleri başarı ile şirket, gelişmekte olan Türkiye pazarında böyle bir toplantıyı gerçekleştirdi. IBIS, otomobil bakım-onarım sektörü ile sigortacılık sektörü temsilcilerini buluşturan konseptini bu yıl Türkiye’ye taşıyarak; 16 Ekim tarihinde Hilton İstanbul Bomonti Hotel & Conference Center’de ilk kez IBIS Regional Turkey’i gerçekleştirdi. IBIS Regional Turkey 2014 etkinliğinde yer alan ve etkinliği takip eden tek basın kuruluşu ise Auto Spare Parts World / Oto Yedek Parça Dergisi idi.

Gün boyu süren oturumlarda otomobillerde hasar onarımı konusu geniş kapsamda ele alındı. Oturumun açılış konuşmasını yapan IBIS Konferans Direktörü David Lingham, Türkiye üzerine izlenimlerini paylaştı ve Türkiye’de pazarın yapısı hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verdi.

Otomobiller gelişiyor ve bu gelişmeler üretim teknolojisini de değiştiriyor. Bakım ve onarım kısmında da gelişen teknoloji ve üretim teknikleri ile beraber yeni yöntemler kullanmak gerekiyor. Değişen teknoloji ile üretilmiş bir otomobilin geleneksel yöntemler kullanılarak onarılması kazalarda ölümcül sonuçlara neden olabiliyor. Toplantılar kapsamında bu konuda İngiltere’de yaşanan deneyim, sabah seansında Birleşik Krallık Sigortacılar Otomotiv Araştırma Merkezi (Thatcham) Onarım Sektörü Teknik Yöneticisi Andy Walker tarafından ele alındı. Andy Walker konuşmasında otomobil üretimi teknolojisinde yaşanan dönüşüme yol açan nedenleri sıralayarak; doğru tamirat hakkında bilgi verdi ve tamirat yada parça değişiminin hangi koşullarda tercih edileceğini anlattı.

AKSigorta Hasar ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Dayoğlu, “Otomotiv ve sigorta temsilcilerinin ötesinde, aslında yetkili ve özel servislerin de bir arada” diyerek “Sigorta Şirketi Bakış Açısıyla” başlıklı sunumuna başladı. Sunumunda Türkiye pazarı hakkında bilgi vererek gelecekte yaşanması beklenen gelişmeler hakkında bilgi verdi. Aynı zamanda sigortacılık sektörü açısından Türkiye’yi değerlendiren Dayoğlu günümüzde yaşanan sorunları anlatarak gelecekte yaşanacak gelişmeleri ve fırsatları şöyle anlattı:
“Şu anda Hazine ve Türkiye Sigortalar Birliği (TSB) bir takım projelerin üzerinde çalışıyor. En önemli projelerden bir tanesi Hazine de Sigorta Birliği de Yedek parça ve Servis Standartlarının Yükseltilmesi ve bunların da kayıt altına alınması için çalışmalar yapıyor. Bunun ötesinde Doğrudan Tazmin Sistemi adında yeni bir sistem geliyor. Bu sistem yaklaşık olarak 1968’den beri Fransa’da uygulanan ve Avrupa’nın bir takım ülkelerinde uygulanan bir yöntem. Doğrudan Tazmin Sistemi’nin yaptığı en önemli şey karşı tarafın mağduruna ödeme yapmak yerine eğer ki ben kaza yaptıysam; kendi sigorta şirketime gidiyorum ve otomobilimin tamir edilmesini talep ediyorum. Böylece müşteriler sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu servis ağından direkt olarak kaskoda olduğu gibi hizmet almaya başlayacaklar. Dolayısıyla burada bir müşteri memnuniyeti artışı olacak. Sigorta şirketi açısından rücu prosesleri daha yalınlaşacak ve operasyon maliyetleri azalacak. Dolayısıyla sigorta şirketleri müşterisiyle daha yakın olurken aynı zamanda çapraz satış ve yukarıya doğru satış olanakları yaratılacak. Sektör ise suiistimal ile ilgili olan çalışmaları daha etkin bir halde yapacak. Bence burada en önemlisi otomotiv sektörü ile sigorta sektörü zorunlu olan ve herkesin alması gereken sigorta poliçesi üzerinde derinlemesine bir çalışma ve aslında fayda sağlama operasyonu üzerinde beraberce çalışma fırsatı bulacaklar. Bu sistemin ilk olarak 2015 senesinde devreye girmesi bekleniyor. İlk etapta sigorta şirketleri için isteğe bağlı olacak.”

Sunumunu tamamlarken Ayhan Dayoğlu, yakın gelecekte yapılacak düzenlemelere şöyle değindi:
“Yetkili servislere baktığımızda ciddi standartlar var. Özel servislere baktığımızdaysa özel servislerde halihazırda çok fazla bir yatırım ve hareket görmüyoruz. Ama bunu da kapsayacak çalışmalar yapmak için TSB bir şirket kurma kararı aldı ve bu şirket 2015 senesinde hem yedek parça hem de servisin standartlarıyla ilgili olarak çalışmalarına başlayacak. Piyasada asgari müşterekin oluşması konusunda bir çalışma içerisine girecek. Hazine’nin oluşturduğu destek hizmetleri yönetmeliğiyle sigorta şirketlerini yapılan onarımlardan sorumlu hale getirecek. Yani hatalı bir onarım yapıldığında sigorta şirketi sorumlu olacak. Önümüzdeki dönemde sadece maliyete odaklı değil, aynı zamanda onarım kalitesine de odaklı ama en iyi şekilde hasarın tespit edildiği sistemler üzerinde çalışılacak. Bunlar da birbiriyle bir teminat mantığıyla bağlı olacak. Kimse riski kendi üstünde taşımayacak ve piyasada paylaştırıyor olacak. Görüldüğü gibi sigorta sektöründe bir çok değişiklik peş peşe geliyor.”

Bu konularıda İnceleyebilirsin