Schaeffler ve IBM’den dijital platform
Otomotiv ve sanayi sektörünün küresel tedarikçisi Schaeffler, dijital dönüşümünde stratejik iş ortağı olarak IBM’i seçti. IBM, Schaeffler’in mekatronik bileşenlerini, sistemlerini ve makinelerini, hızla büyüyen “Nesnelerin İnterneti“ (IoT) dünyasına entegre edecek dijital ekosistemi yarattı. IBM, ayrıca dijital hizmetler alanında pazara hazır durumda yeni iş modellerini uygulamaya koymak için Schaeffler’in teknoloji tedarikçisi, danışmanı ve geliştirme ortağı da oldu. İki şirket, ilk aşamada Schaeffler’in tüm katma değerli dijital hizmetleri için oluşturdukları dijital platformu hizmete açtı.
Schaeffler, hem kendisinin hem de müşterilerinin dönüşümü için tasarım odaklı düşünme ve hızlı yazılım geliştirme metodolojilerini kullanarak inovatif çözümler geliştirmek üzere IBM’le çalışıyor. Schaeffler’in müşterileriyle ve iş ortaklarıyla sorunsuz biçimde çalışabileceği bir ortam yaratmak için teknik temelli dijital platform olan açık, dijital bir ekosistem oluşturuldu.
Schaeffler CEO Vekili ve Teknolojiden Sorumlu Başkanı Prof. Dr. Peter Gutzmer, işbirliği ile ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi:
“Müşterilerimize ciddi boyutta katma değer sağlamak için ara vermeksizin çalışıyoruz. Hedefimiz, ürünler ve süreçler arasında veri bağlantıları kurmak. Analizler yardımıyla bu birincil verileri, operasyonlarımızın verimliliğini arttırmak ve müşterilerimiz için inovatif hizmetler geliştirmek üzere kullanılan değerli içgörülere dönüştürüyoruz. İş ortağı olarak IBM’le çalışmaktan dolayı mutluyuz.”
Schaeffler’in dijital gündemi
Schaeffler’in Dijital Faaliyetlerden Sorumlu Başkanı Gerhard Baum ise şirketin dijital dönüşüme yönelik yaklaşımını şu sözlerle açıklıyor:
“Sensörlerin mevcut ürünlerimize entegrasyonunun genişletilmesinin yanı sıra entegre bilişsel yazılımla donatılmış yeni ürünler geliştirme konusuna odaklanıyoruz. Schaeffler’in üretim ortamındaki makinelerin ve nakliye altyapısının birbirine bağlanmasının yanında, her bir üretim tesisimiz de tüm tedarik zincirine dijital olarak bağlanacak. Böylece bir yandan süreçlerimizi ve prosedürlerimizi dijital olarak optimize ederken, bir yandan da hizmete yönelik yeni ürünler yaratmak ve böylece insanlarla BT sistemleri arasındaki dijital etkileşimi harekete geçirmek istiyoruz.”
IBM Almanya’nın Satıştan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ivo Koerner da işbirliği hakkında şöyle konuştu:
“Schaeffler’in dijital gündeminin ortaklaşa uygulamaya geçirilmesi, üretim sektörüne yönelik yeni bilişsel IoT olanaklarımızdan yararlanmak ve bunları tanıtmak için mükemmel bir imkan sunuyor. İşin temelinde, ‘Nesnelerin İnterneti’ için fark yaratan uygulamalar ve mobil uygulamalar geliştirmek üzere IBM’in Watson IoT içeren uygulama platformu “Bluemix” kullanan küresel, hibrit bulut altyapısı yatmaktadır.”
Büyük verinin sürekli biçimde bağlantı kurması ve entegre edilmesi
Schaeffler’in rulmanlar veya debriyaj ayırma sistemleri gibi bileşenleri, makinelerin ve araçların önemli parçalarında kullanılıyor ve bunların durumu ve hareketi hakkında kritik bilgiler üretiyor. Araştırma ve geliştirmeye ciddi yatırımlar yapan Schaeffler, ürünlerine yazılımlarla donatılmış sensörler, kumandalar ve kontrol birimleri entegre ediyor. Bunun sonucunda da makinenin durumu hakkında çok değerli bilgiler toplanması, işlenmesi ve bu bilgileri katma değerli hizmetlere dönüştürülmesi mümkün hâle geliyor.
İş ortaklığı ilk aşamada şu konular üzerine odaklanacak:
- Rüzgar enerjisi sektöründe bakımın optimize edilmesi:
Schaeffler, yenilenebilir enerji endüstrisinde türbinlerin serbest biçimde dönebilmesini sağlayan devasa rulmanlar üreten önemli bir oyuncudur. Hizmet dışı kalma sürelerine ve enerji kayıplarına neden olduğu için bu rulmanların değiştirilmesi karmaşık ve pahalı bir iş. IBM ve Schaeffler, bu yeni anlaşma sayesinde, öğrenen makinelerin, farklı çalışma koşulları altında ekipmanların performansı hakkında nasıl ek içgörü sunabileceğini araştıracak. Ekipmandaki ve hatta rulmanlardaki sensörler, bileşenlerin fiili durumu hakkında gerçek zamanlı bilgi üretecek. Türbin işletmecileri, bir IBM şirketi olan Weather Company’nin rüzgar tahminlerini kullanarak önceden planlama yapabilecek ve parça değişimlerini rüzgarın daha az olduğu dönemlerde gerçekleştirebilecek.
- Trenlerin dijital takibi ve optimizasyonu:
Demiryolları sektöründe onlarca yıllık deneyimiyle Schaeffler, demiryolu üreticileri ve işletmecileriyle yakın biçimde çalışarak, yolcu trenlerinde ve nakliye araçlarında kullanılan her türlü uygulama için rulmanlar ve başka parçalar tedarik ediyor. Schaeffler, buluttan alınan bilişsel içgörüleri kullanarak, demiryolları için kendi kestirimci bakım sistemlerini güçlendirecek, böylece verimliliği ve güvenliği iyileştirecek. Akıllı rulmanlar kendi titreşim, sıcaklık, tork ve devirlerini ölçerek, uyarılar oluşturabilecek ve demiryolu işletmecilerini muhtemel güvenlik sorunları konusunda bilgilendirebilecek.
- Bağlantılı araçlar:
Schaeffler, motor, şanzıman ve şasi uygulamaları için ürünler geliştirme ve üretme alanında liderlik yapıyor. Yeni teknolojiler Schaeffler’in, otomotiv endüstrisinde bileşenlerin fonksiyonelliğini ve hizmet ömrünü arttırmasını sağlayacak. Gerçek zamanlı analizler ve bilişsel sistemler; bileşenlerden ve sistemlerden gelen bilgileri, otomobillerin güvenilirliğini arttırmak ve müşterilere yeni katma değerli hizmetler sunmak için üreticiler tarafından kullanılabilecek çok değerli içgörülere dönüştürecek.
- Takım Makineleri için Endüstri 4.0:
IBM’in bilişsel teknolojileri, Schaeffler’in takım makineleri için Endüstri 4.0 stratejisini destekleyecek ve böylece genel ekipman verimliliğinin (OEE) iyileştirilmesine yardımcı olacak. Buna üretim süreçlerinin optimizasyonu, gerçek zamanlı veri analizi ve üretim hattındaki birden fazla makinenin içeriğe bağlı bakımı, ağ iletişimi ve optimizasyonu da dâhil. Hedef, üretim ve tedarik zincirinin sürekli optimize edilmesi. Verimliliği arttırmak ve bunu müşterilere ve iş ortaklarına yönelik yeni hizmet sunumları yaratmakta kullanmak için dâhili optimizasyon üzerinde odaklanılıyor.
- Bağlantılı Ekipman Operasyon Merkezi:
Uzmanlar, binlerce makinenin ve parçanın durumunu yerinde ve uzaktan izliyor. Büyük Veri, Operasyon Merkezi’ne iletiliyor ve Schaeffler Cloud’da işleniyor. Algoritmalar ve bilişsel yaklaşımlar, veriyi analiz ederek makine performansı hakkında öngörülerde bulunmaya ve optimizasyon için yeni fırsatlar yaratmaya yardımcı oluyor. Düzensizlikler ve potansiyel hata ve arızalar derhal tespit ediliyor ve ilgili işlemler derhal başlatılıyor.