Pirelli Lastikleri Sanata Dönüştü
Dünyanın önde gelen Street Art sanatçılarının Pirelli lastiklerini yeniden yorumlayarak yarattıkları 5 metrelik piramitler, Milano’daki HangarBicocca’da sergiye sunuldu.
Pirelli Takvimi ile lastiği asıl işlevinden çıkararak sanat dünyasında kullanılmasını destekleyen Pirelli, yine daha önce yapılmamış bir projeyi gerçekleştirdi. Küresel ölçekte önemi her geçen gün artan Sokak Sanatı’nın, (Street Art) en ilginç üç ismi Brezilyalı Marina Zumi, Alman Dome ve Rus Alexey Luka, ortaya çıkardıkları üç eserle lastiği yeniden yorumladı.
Sanatçılar eserlerini birleştirilerek tepesi kesik bir piramit şeklinde tek bir enstalasyon oluşturdu. Beş metre yüksekliğinde ve üç yüzeyinin her biri yirmi metrekareden geniş birer alana sahip olan piramitler, İtalya’nın en büyük sergi salonlarından biri olan Milano’daki HangarBicocca’da sergiye sunuldu. Fotoğrafları Pirelli 2014 Faaliyet Raporu’nda da yer alan eser, 26-28 Şubat tarihleri arasında sanat severler tarafında ziyaret edildi.
Pirelli lastikleri yıllardır, sayısız sanatçının ellerinde bir sanat eserine dönüşmüştü. Birbirinden ünlü sanatçılar, lastiği bir zincire, aslana, file, şapkaya, göze ve şemsiyeye benzetti. Daha yakın geçmişte ise lastikler yağmura karşı bir korunak, bir müzik enstrümanı ve geleceğe bakan bir gözlük olarak ortaya çıktı. Bugün de bu yolculuğunu Sokak Sanatı ile sürdüren Pirelli lastikleri, Marina Zumi tarafından bir aya, Dome tarafından bir aşk simgesinin başkahramanına, Alexey Luka tarafından ise kültürler arasındaki bir bağlantıya dönüştürüldü.
140 yılı aşan sanat ve Pirelli diyaloğu
Pirelli ile sanatçılar arasında açık diyalog, kurulduğu 1872’den beri şirketin kültürel tarihinin değişmeyen bir özelliği oldu. Şirket ilk senesinde bile fabrika binalarını çizmeleri için ressam ve illüstratörleri görevlendirmişti. Sanatçıların illüstrasyon konusundaki becerileri, kısa bir süre sonra Pirelli ürünleri için inovatif bir reklam kampanyası yaratmak amacıyla kullanılmaya başlandı. 20. yüzyıl boyunca grafik ve resim sanatının en büyük isimleri Pirelli reklamlarında yer aldı.
Ünlü Amerikalı atlet Carl Lewis ile 1994’teki yüksek topuklu ayakkabılarla yapılan reklam “Kontrolsüz güç, güç değildir” ve 1998’de Corcovado dağının üzerinde Brezilyalı Futbol Yıldızı Ronaldo ile çekilen ve görüntüleri iletişim tarihine geçen reklam, sansasyonel reklam kampanyaları arasında yer almaktadır.
Ünlü sinema yönetmenleri Antoine Fuqua ile Kathryn Bigelow, 2000’li yılların başlarında Pirelli adına iki kısa film çekti. (John Malkovich ve Naomi Campbell’in oynadıkları The Call ve Uma Thurman’ın oynadığı Mission Zero). Artık 50 yılı aşan Pirelli Takvimi şirketin vizyoner ruhunu ve fotoğraf dünyasının en büyük isimlerinden bazılarının yaptığı orijinal yorumlara odaklanmasını simgeliyor. Takvime katkıda bulunan fotoğrafçılar arasında Helmut Newton, Annie Leibovitz, Richard Avedon ve Peter Lindbergh yer alıyor.