Parsan Avrupa’nın En Büyük Üç Dövme Tesisinden Birini Kuruyor
Otomotiv Yan Sanayi Sektörünün önde gelen tedarikçilerinden Parsan Makina Parçaları Sanayii A.Ş., Kocaeli Dilovası’nda, alanında Avrupa’nın 3 büyük üretim tesisinden birini kuruyor.
15 futbol sahası büyüklüğündeki alanda kurulacak olan tesis, Parsan’ı dünyanın en önemli ağır ticari araç üreticilerinin motor ve aktarma organları dövme parça tedarikçisi konumuna getirecek. Yeni tesislerde modern mühendislik teknolojilerinin kullanılacağını belirten Güriş Holding Sanayi Grubu CEO’su ve Parsan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan İğnebekçili, “Üretim önemli ölçüde robotlarla ve sıfır zararlı atık ilkesiyle gerçekleşecek. 160 milyon Euro’ya mal olacak ve Avrupa’nın en modern tesisleri arasında yer alacak Parsan Dilovası Tesisleri, iş güvenliği ve yüksek verimlilik anlayışıyla çalışacak. Yatırımlar tamamlandığında halen 650 olan personel sayımız 1.800’e ulaşacak” dedi.
İhtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin yüzde 10’unu güneş enerjisinden üreterek, yüksek enerji verimliliği ve sıfır zararlı atıkla çalışacak olan tesiste, büyük ölçüde robotlarla üretim yapılacak. Yeni tesisle Parsan, aks ve mil üretiminde Avrupa’nın en büyük, diğer aktarma organları ve motor dövme aksamı üretiminde ise, Avrupa’nın üç büyük tesisinden biri olacak. Yeni tesislerde, başta otomotiv olmak üzere tarım, iş makinaları, gemi, havacılık, savunma sanayilerinin motor ve aktarma organlarında kullanılan ağır dövme parçaların tedariki de gerçekleştirilecek.
Güriş Holding Sanayi Grubu CEO’su ve Parsan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan İğnebekçili, Parsan’ın 2015 ve 2020 yılları vizyonu ile yeni yatırım stratejisi ve kurumsal hedeflerini basın mensuplarıyla paylaştı. Parsan’ın Güriş Holding Sanayi Grubu çatısı altında bulunan şirketler arasında yer aldığını belirten İğnebekçili, 1968 yılında Pendik’te kurulan fabrikada kalıphane, dövmehane, ısıl işlem, özel talaşlı imalat, entegre çelik dövme ve işleme tesislerinin bulunduğunu hatırlattı.
İğnebekçili, kurulduğu günden bu yana otomotiv, madencilik, havacılık, savunma gibi sektörlerin dövme parça gereksinimlerini karşılayan Parsan’ın, 46 yıllık deneyiminin getirdiği kaliteli üretimle, başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada pek çok önemli markanın tedarikçisi konumuna yükseldiğini söyledi. İğnebekçili, “Bugün üretiminin yüzde 85’ini başta Avrupa olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç eden, gerek mal gerekse hizmet kalitesi uluslararası alanda tescil edilmiş, güçlü bir kuruluşuz” dedi.
15 futbol sahası büyüklüğündeki alanda robotlarla üretim
Parsan’ın ağırlıklı olarak, çeşitli otomotiv markaları için ön dingil, arka aks milleri ve çeşitli dövme aksamları ürettiğini anlatan İğnebekçili, Dilovası’nda kurulacak tesisler hakkında şu bilgileri aktardı: “Halen Pendik’te 28.000 metrekare kapalı alanda üretim gerçekleştiriyoruz. Temelini Haziran ayı içinde atmayı planladığımız Kocaeli Dilovası’ndaki yeni, modern üretim üssümüzü 100.000 metrekarelik kapalı alana kuracağız. Başka bir ifadeyle, yeni tesisimizin, yaklaşık 15 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kapsayacağını söyleyebiliriz.”
Tesislerin ilk etabının 2015 yılı, ikinci etabının 2020 yılı sonuna kadar işletmeye alınmasının hedeflendiğini anlatan İğnebekçili sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplam 160 milyon Euro harcamayla gerçekleşecek yatırım, Parsan Pendik Tesislerinin yeni arazimize nakliyle tamamlanmış olacak. Halen 650 olan personel sayımız 2015 yılı sonunda 1.000’e, 2020 yılı sonunda ise 1.800’e yükselecek. Diğer bir deyişle, 1.150 kişiye daha ek istihdam yaratmış olacağız. Halen Pendik’teki fabrikamızda sürdürdüğümüz üretimle 45-50 milyon Euro ciroya ulaşıyoruz. Yeni üretim tesislerimizde mevcut üretim kapasitemizin arttırılmasının yanı sıra, büyük motor krankları, dingil ve flanşlar ile diğer büyük ve ağır dövme aksamların imalatını gerçekleştireceğiz.”
2015 yılı sonu itibarıyla devreye girmesi planlanan 12.500 tonluk vidalı pres yatırımının yıllık 25.000 ton ilave dövme kapasitesi yaratacağını kaydeden İğnebekçili, “Bu yatırımla yılda 300.000 adet ağır ticari araç krank, dingil ve büyük flanş üretimi gerçekleştirerek, bu alanda Avrupa’nın en büyük 3 tesisinden biri konumuna geleceğiz. Ayrıca, mevcut aks+mil üretim hacmimize ek olarak 2015 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflenen 300.000 adetlik aks+mil üretim kapasitesiyle toplamda yıllık 1.000.000 adetlik aks+mil kapasitesine ulaşacağız. 2020 yılına kadar da aks+mil üretimimizi 1.300.000 adete ulaştıracağız. Ayrıca, ilave 8.000 tonluk dövme presi hattı, yeni krank işleme hatları ve diğer talaşlı üretim tesisleri de devreye alınacak. 2020 yılında, Pendik tesislerimizin Dilovası’na taşınmasıyla da yeni stratejik hedefimiz başarıyla tamamlanmış olacak” diye konuştu.