Otomotiv tedarik sanayinin gözü Mercedes’te
Otomotiv sektörünün önemli global oyuncularından Mercedes-Benz, 2020 yılına kadar 13 yeni araç modeli üretmeyi planlıyor. Bu aşamada henüz tedarikçi seçimi yapılmadığı için Türk firmalarının ilgisi bu markaya odaklanıyor.
Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) organizasyonuyla 12K Model eğitim danışmanlık hizmeti alan dernek üyesi firmalar, Almanya’da Mercedes Benz fabrikasını ziyaret etti.
Mercedes-Benz 2020 yılına kadar üretmeyi planladığı 13 yeni araç modeli için henüz tedarikçi seçimi yapmadı ve bu nedenle Türk firmaları gözünü marka üzerine dikmeye başladı.
Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle yürütülen 12K Model projesinin eğitim-danışmanlık faaliyetlerine katılan TAYSAD üyesi firmalar, ihracat yetkinlik ve potansiyelinin artırılması amacıyla Almanya’da düzenlenen yurtdışı pazarlama programına da katıldı. Firmalar, ziyaret ettikleri Mercedes Benz’in 2020 yılına kadar binek otomobilde 13 yeni modelin tedarik zincirine girebilmek için önemli temaslarda bulundu.
Otomotiv tedarik sanayi firmalarını üretimde, iş modellerinde, karlılıkta, inovasyonda daha ileriye taşıyabilmek için düzenlenen 12K Model projesinde yer alan TAYSAD üyesi firmalar, bu yönde eğitim ve danışmanlık hizmeti aldı. Firmalar, bu hizmetin yanı sıra Bremen ve Hannover merkezli olarak düzenlenen programda otomotiv sektörüyle ilgili çeşitli ziyaretlerde bulundu.
Mercedes kapılarını açtı
Bremen’de kurulu Mercedes Benz binek araç fabrikasını ziyaret eden TAYSAD üyeleri, firmanın Satınalma ve Tedarikçi Kalite Müdürü Dr. Eberhard Karbe tarafından satın alma yöntemleri ve tedarikçi seçiminde dikkat edilen konular hakkında bilgilendirildi.
Ziyarette, Mercedes Benz’in 2020 yılına kadar çıkarmayı düşündüğü 13 yeni araç için henüz tedarikçi seçimlerini tamamlamadığına dikkat çekilirken, Bremen fabrikasında ise 2015’e kadar üretilecek 10 yeni model için çalışmaların sürdüğü aktarıldı. İkili temaslar sonuncunda TAYSAD üyesi firmaların Mercedes Benz’in tedarik zincirine dahil olabilmeleri adına önemli bir adım atılmış oldu.
Üretim teknolojileri yerinde incelendi
Hannover Ticaret Sanayi Odası’nı da ziyaret eden TAYSAD üyeleri, ayrıca Bremen’deki IFAM Fraunhofer Üretim Teknolojileri ve Yeni Materyal Araştırma Enstitüsü’nde de incelemelerde bulundu. 12K Model Proje katılımcısı TAYSAD üyelerinin enstitü ile olası işbirliği zemini için görüşmeler gerçekleştirildi. Sanayi-Araştırma Enstitüsü İşbirliği alanında örnek bir kurum olan IFAM, Almanya’da üretim teknolojileri ve yeni materyal kullanımı ile elektrikli araç alanında lider enstitülerden biri olarak kabul ediliyor.
İkinci proje de destekleniyor
Uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) tarafından yürütülen ‘Küresel Rekabet Yolunda Kurumsal Dönüşüm Projesi’nin (12K Model) ikinci ayağı da Ekonomi Bakanlığı tarafından yüzde 75 destek kapsamına dahil edildi.