Otomotiv Sektörünün Geleceği Mercek Altına Alındı
Türkiye’de ve dünyada otomotiv endüstrisi pazarında yaşanan gelişmelerin ve trendlerin ele alındığı Otomotivin Bugünü ve Yarını Konferası 4. kez 20 Mayıs 2014 tarihinde CTN’nin organizatörlüğünde Marriott Asia Hotel’de gerçekleşti.
Otomotiv sektörü temsilcilerinin bir araya geldiği konferansta sektördeki gelişmeler ve trendler ele alındı. Dünyada gelişen trendler çerçevesinde; karbon ekonomisi, elektrikli ve hybrid araçlar, güvenli sürüş teknolojileri, Ar-Ge ve inovasyon konularının giderek daha fazla önem kazandığı düşüncesinin öne çıktığı konferansta, OSD Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer, MBCO Strateji Danışmanlık A.Ş. Başkanı Mehmet Buldurgan, Otomotiv Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Sanayi A.Ş. (OTAM) başkanı Ali Göktan, Anadolu Isuzu Satış ve Pazarlama Direktörü ve Fatih Tamay gibi isimler de konuşmacı olarak yer aldı.
Yeni taşımacılık politikaları ve trendler
OSD Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer konuşmasında, AB’nin “Transport Strategies” raporuna dayanarak, AB’de otomobil sahipliğinden, (car ownership) otomobil kullanıcılığına (car usership) doğru bir dönüşüm yaşandığını ayrıca toplu taşımaya verilen önemin arttığına dikkat çekti.
“Özellikle karbondüoksit emisyonu ve motorlu araçlardaki egzoz emisyonları, gürültü kirliliği gibi çevresel faktörlerin öne çıktığı çok ciddi bir teknik denetimle karşı karşıyayız” diyen Tezer, gelecekle ilgili ana trendler olarak; çevre sorunları, toplu taşımacılığın yaygınlaşması, müşteri davranışları, üretimin merkezinin Batı’dan Uzakdoğu’ya kayması, yeni araç sahipliği biçimleri, değişen iş yapıları gibi değişkenleri sıraladı.
AB’de 2050 hedefi trafikte sıfır ölüm
Karbon ekonomisi nedeniyle Ar-Ge çalışmalarının ana hedefinin yakıt tüketimini azaltma yönünde geliştiğini söyleyen Ali Göktan, elektrikli araçların da karbon ekonomisinin erken diyebileceğimiz bir tarihte tetiklediği bir gelişme olduğunu ifade etti. Bu sebeple hafif yapı teknolojilerinin yakıt ekonomisi ile ilgili önemle üzerinde durulması gereken teknolojiler olduğunu dile getirdi.
Güvenlik ve sürüş sistemlerinin müşteri önceliklerinde performansın önüne geçtiğine dikkat çeken Göktan, “AB’de 2050 hedefi trafikte sıfır ölüm; bu da ciddi güvenlik araştırmalarını ön plana getiriyor. Ülkemiz için önemli fırsatlar elektronik ve yazılım konusundaki gelişmeler oluşturuyor. Bir otomotiv ürününün yüzde 50’ye yakını elektronik ve yazılım harcamalarıyla oluşuyor, yarın bu rakam yüzde 70’lere çıkacak. Dolayısıyla bu noktada önemli fırsatlar var” şeklinde konuştu.
“Hurda sisteminin binek araç segmentine de uygulanması lazım”
MBCO Strateji Danışmanlık Anonim Şirketi Başkanı Mehmet Buldurgan, trafikte önemli ölçüde çevreyi kirleten ve aşırı yakıt tüketen araçlar olduğunu belirten Buldurgan bu noktada bir araçsal dönüşüme ihtiyaç duyulduğunu belirterek strateji belgesinin yenilenmesi gerektiğini belirtti.
Sektör üzerinden alınan dolaylı vergilerde dünyanın birinci grubunda olduğumuza dikkat çeken Buldurgan, bu durumun mevcut oyuncuların rekabet şansını yok ettiğini dile getirdi. Buldurgan, ticari araç segmentinde olumlu etki yapan hurda sisteminin binek araç segmentine de uygulanması gerektiğini söyledi.
Otomotivde pazarlamanın yolu müşteriye dokunmaktan geçiyor
Türkiye’de özellikle büyükşehirlerde pazarlama ve satış faaliyetlerinin zorluğuna dikkat çeken Anadolu Isuzu Satış ve Pazarlama Direktörü ve Fatih Tamay; dokunarak, müşteriye giderek yapılan pazarlamanın önemine ve zorluğuna dikkat çekti. Bu faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi için ilk olarak yetişmiş kadrolara ihtiyaç duyulduğunu ve bu kadrolara gerek marka gerek ürün anlamında önemli eğitimler verilmesi gerektiğini belirtti.
İnternet kullanımının yaygınlaştığını ve tüketicinin bilinçlendiğini belirten Fatih Tamay, “Ancak araç almak isteyenler en azından bir kere ona dokunmayı, içine oturmayı isteyecekler. Dolayısıyla bizi mümkün olduğunca onların ayağına gitmemiz gerekecektir. Yeni dönem dokunma dönemidir” dedi.