Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları'nı kabul etmiş olursunuz.
Kabul et
Auto World DergisiAuto World DergisiAuto World Dergisi
  • Haberler
  • Otomobil
  • Fuar & Röportajlar
  • Kampanyalar
  • Dernek
  • Yedek Parça
  • Yeni Ürünler
  • E-DergiYeni
  • News
Bildirimler
Yazı Tipi BoyutlandırıcıAa
Auto World DergisiAuto World Dergisi
Yazı Tipi BoyutlandırıcıAa
  • Haberler
  • Kapmanyalar
  • Otomobil
  • E-Dergi
Ara
  • Haberler
  • Otomobil
  • Fuar & Röportajlar
  • Kampanyalar
  • Dernek
  • Yedek Parça
  • Yeni Ürünler
  • E-DergiYeni
  • News
Bizi takip edin
oss
GenelHaberler

OSS Derneği, 2025’in İlk Çeyreğini Değerlendirdi

15 Mayıs 2025
Paylaş
Bu haberin okuma süresi 4 dakikadır.
PAYLAŞ

Ankete göre; 2025’in ilk çeyreğinde, 2024 yılının ilk çeyreğine göre yurt içi satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 düşüş yaşadı. Bu dönemde dağıtıcı üyelerin satışlarında dolar bazında yüzde 2,25 gerileme görülürken, üretici üyelerde bu oran dolar bazında yüzde 3,04 seviyesinde gerçekleşti. Bu düşüşün sadece rakamsal bir azalma olmadığını, aynı zamanda sektörün güven ve motivasyon açısından da zorlandığını ifade eden OSS Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özçete “Üretici ve dağıtıcı üyelerimizin satışlarındaki paralel düşüşler, sorunun tüm oyuncuları etkilediğini gösteriyor. Alım gücünün zayıflaması, ertelenen bakım-onarım kararları ve işletmelerin maliyet yönetiminde zorlanması, iç pazar dinamiklerini olumsuz yönde etkiliyor” diye konuştu.

İçindekiler
İkinci çeyrekte satışlarda artış beklenmiyorSektörün yüzde 57,4’ü istihdam gücünü koruduEn büyük problem maliyetlerdeki aşırı artışÜyelerin sadece yüzde 20,6’sı yatırım planlıyorÜretim seviyesini korudu, ihracat fren yaptı

İkinci çeyrekte satışlarda artış beklenmiyor

Ankette, 2025 yılının ikinci çeyreğiyle ilgili beklentilere de yer verildi. Buna göre sektörde 2025 yılının ikinci çeyreğinde yurt içi satışlarda dolar bazında yüzde 0,59 oranında düşüş beklendiği gözlemlendi. 2024’ün son çeyreğinde yüzde 45,1 olan tahsilat süreçlerinin 2025’in ilk çeyreğinde yüzde 40,8 seviyesine gerilediğini ifade eden OSS Derneği üyelerinden yüzde 41’i tahsilat sürecinin daha kötü hale geldiğini, 8,8’i ise ise daha iyiye gittiğini belirtti. Sonuçları yorumlayan OSS Derneği Başkanı Ali Özçete “Bu veriler bize gösteriyor ki; sektör, yılın ikinci çeyreğinde de dinamik bir toparlanma beklemiyor. Gerçekleşen ticari hareketler ve sektörel gözlemler, söz konusu durgunluğu teyit ediyor. Kur baskısı, finansmana erişim zorlukları gibi nedenler ve devamında işletmelerin tedbirli yaklaşımı, pazardaki hareketliliği sınırlıyor” dedi. Özçete ayrıca, satışlar üzerinde baskı oluşturan bir diğer önemli unsurun tahsilat süreçlerindeki kötüleşme olduğuna dikkat çekerek, “Bu durum, yalnızca güncel nakit akışını değil, aynı zamanda işletmelerin karar alma süreçlerini de doğrudan etkiliyor. Alacakların tahsil edilememesi, işletmelerin faaliyetlerini sürdürme kabiliyetini tehdit ediyor ve sıklıkla yeni yatırımların ertelenmesine yol açıyor” dedi.

Sektörün yüzde 57,4’ü istihdam gücünü korudu

Ankete katılan üyelerin yüzde 14,7’si 2024 yılının son çeyreğine göre istihdamını artırdı. Üyelerin yüzde 57,4’ü söz konusu dönemde istihdamını korudu. 2024’ün son çeyreğine kıyasla istihdamının azaldığını belirten üye oranı ise yüzde 27,9 seviyesinde kaldı. Üretici ve dağıtıcı üyelerin istihdamları birbirine yakın seyretti.

En büyük problem maliyetlerdeki aşırı artış

Sektördeki problemler anketin yine en dikkat çekici bölümlerinden birini oluşturdu. Üyelerin, 2025’in ilk çeyreğinde gözlemlediği problemlerin başında yüzde 79,4 ile “Maliyetlerdeki aşırı artış” gelirken, “Nakit akışında yaşanan problemler” yüzde 64,7 ile ikinci sırada yer aldı. Üyelerin yüzde 63,2’si “İş ve ciro kaybı”nı sektör için en büyük üçüncü sıkıntı olarak nitelendirdi. Ankete katılanların yüzde 44,1’i “Kargo maliyetleri ve teslimat problemleri” , yüzde 26,5’i ise “Döviz kuru ve kur artışı”na işaret etti. Ayrıca katılımcıların yüzde 16,2’si gümrüklerde yaşanan problemleri ve istihdamda yaşanan problemleri önemli sorunlar olarak sıraladı.

Üyelerin sadece yüzde 20,6’sı yatırım planlıyor

Anket ile birlikte sektörün yatırım planları da mercek altına alındı. Ankete göre önümüzdeki üç ayda yeni yatırım yapmayı düşünen üyelerin oranı yüzde 20,6 ile son dönemin en düşük seviyesine geriledi. Bir önceki ankette üretici üyelerin yüzde 22,82’si yatırım planlarken, yeni ankette bu oran yüzde 35,7’ye yükseldi. Dağıtıcı üyelerde ise bu oran yüzde 29,4’ten yüzde 10’a geriledi. Ankete katılan üyelerin yüzde 26,5’inin önümüzdeki üç ayda sektörün daha iyiye gideceğini öngördüğü gözlemlendi. Daha kötüye gidecek diyenlerin oranı ise yüzde 29,4 olarak belirlendi.

Üretim seviyesini korudu, ihracat fren yaptı

Üreticilerin 2025 yılının ilk çeyreğinde kapasite kullanım oranı ortalaması yüzde 76,3 olarak gerçekleşti. Bu oran 2024 yılı genelinde yüzde 78,15 idi. 2025’in ilk çeyreğinde üyelerin üretimi 2024’ün aynı çeyreğine göre yüzde 1,79 oranında arttı. 2025 yılının ilk çeyreğinde üyelerin ihracatı, 2024 yılının ilk çeyreğine göre ortalama yüzde 2,14 gerileme gösterdi.

Ali Özçete

Bu haberler ilginizi çekebilir

Engelsiz Showroom’da Engel Yok, Destek Var: Koçaslanlar
Türkiye’de Yılın Otomobili 2026 Finalistleri Açıklandı
Otomotiv endüstrisinin mart ayı ihracatı 3,3 milyar dolar oldu
Hyundai Boulder Concept New York’ta Sürpriz Dünya Prömiyerini Gerçekleştirdi
Dunlop yeni dönemindeki ilk adımını Blue Response TG ile attı
ETİKETLENDİ:habermansetossOtomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri DerneğiÖzçete Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Özçete

Aylık Haber Bültenine Kaydolun

Gelişmeleri takip edin! Güncel haberleri doğrudan e-posta kutunuza alın.
Kaydolmakla, Kullanım Şartlarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızda belirtilen veri uygulamalarını onaylamış olursunuz. İstediğiniz zaman aboneliğinizi iptal edebilirsiniz.
Bu Haberi Paylaşın
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır

Dergimiz Yayında

Okumak için Tıklayın
FacebookBeğen
InstagramTakip et
YouTubeAbone Ol
Türkiye’nin ve dünyanın otomotiv gündemini tek bir noktada toplayan Auto World Dergisi; test sürüşleri, güncel kampanyalar ve sektörel analizlerle dijital yayıncılığa yeni bir soluk getiriyor. Otomotiv dünyasındaki en son gelişmeleri kaçırmamak için bizi takipte kalın.
  • Künye
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Son Sayımız
  • Gizlilik Politikası
  • Reklam
  • Abonelik
  • Dergi arşivi
  • Fuar Takvimi
  • Kullanım Şartları
banner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza giriş yapın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi unuttunuz?