Motosiklet pazarında Çin hakimiyeti bitti
Türkiye motosiklet pazarı 2016 yılında yüzde 13,5 oranında daraldı. TÜİK verilerine göre 2016 yılında 145 bin adetlik bir satışın gerçekleştiği pazarın daralmasındaki en büyük etkenin Çin üretimi motosikletlerin satışlarında yaşanan büyük düşüş olduğu belirtiliyor. Motosiklet pazarında model bazında hızlı bir değişim de yaşandığı 2016 yılında, daha yüksek fiyatla satışa sunulmasına karşın spor ve super sport segmenti pazar oranı toplamda ilk defa yüzde 13’lere ulaştı.
Kaliteli ve çizgi üstü markaların pazar hakimiyetini ele geçirdiğini belirten Bajaj’ın Türkiye Distribütörü Kuralkan Holding Satış ve Pazarlama Müdürü Ekrem Ata, Çin üretimi olan ürünlerin pazar payının yüzde 38’lere kadar düştüğünün gözlendiğini ve toplam pazarda bu düşüşün satış adetlerine yansıdığını belirterek, “Sektörün daralmasındaki bir diğer neden maliyetlerdeki dikkat çekici artış oldu. Trafik sigortası başta olmak üzere ehliyet, plaka, ruhsat, ekipman bedeli de dahil edildiğinde ürün bedeli kadar bir maliyet ortaya çıkıyor. Özellikle trafik sigortalarındaki artış sektörü negatif etkilemektedir” dedi.
Türkiye’de 100 kişiye düşen motosiklet sayısı 3,65 seviyesinde olan motosiklet sektörünün 2017 yılından itibaren bir ivme yakalayacağını belirten Ata “ Sektörümüzde 2016 yılında en yüksek büyümeyi yüzde 118 ile Bajaj gerçekleştirdi. Spor segmentinde yüzde 67’lik pazar payı ile Bajaj auto açık ara liderliğini korumaktadır” dedi.
“2017 hedefimiz Pazar liderliği”
2017 yılı hedeflerini de açıklayan Kuralkan Pazarlama ve Satış Müdürü Ekrem Ata “Bajaj olarak düzenli bir büyüme içindeyiz. Pazar payımızı her sene yükselen bir ivme ile artırıyoruz. 2017 yılında ithal edilen tüm ürünlere ‘Euro 4’ normuna uyma zorunluluğu geliyor. Bu geçişe en hazır marka da Bajaj. Şu anda satışa sunduğumuz tüm modellerimiz ‘Euro 4’e uygun. Bu avantajı çok iyi kullanmak istiyoruz. 2016 yılında pazar payımız yüzde 13,5 ile kapatıyoruz. 2017 yılında hedefimiz ise yüzde 20-25 aralığı. Amacımız sektör daralsa da pazarda lider olmak” diye konuştu.
2003 yılından itibaren sektöre hâkim olan Çin markalarının artık egemenliğini kaybettiğine de dikkat çeken Ata şunları söyledi:
“Daha yüksek fiyat ve kaliteye sahip olmasına karşın spor ve süper sport segmenti kullanımındaki dikkat çekici bir artış gözlenmektedir. Önümüzdeki yıllarda hem daha kaliteli, hem de sport ve super sport segmentinde iddialı modeller karşımıza çıkacaktır. Eğer maliyet faktörü de kabul edilebilir seviyeye gelirse sayısal olarak da sektörde ciddi artışlar yaşanacağını düşünüyoruz.”