Ertex’ten “Kadife” Yenilik
5. Otobüs Endüstrisi ve Yan Sanayi Uluslararası İhtisas Fuarı Busworld Turkey 2014, 24-27 Nisan tarihleri arasında İstanbul (CNR) Fuar Merkezi’nde otobüs ve yan sanayi sektörünün profesyonel isimlerini ağırladı. Bu fuarda yer alan Malkoçlar Grup şirketi Ertex de sergilediği ürünlerle dikkat çekti. Stantta yer alan kadife kaplamalı otomobiller ziyaretçilerin ilgisini çekti. Firma adına Salih Malkoç sorularımıza cevap verdi.
Firmanızı kısaca tanıtır mısınız?
Malkoçlar Otomotiv, 1991 yılında kuruldu. Oto dekorasyon alanında Türkiye’de ilk olarak faaliyete başlayan Ertex dizayn 25 yıldır faaliyetlerini devam ettiriyor. Bunun dışında Etox 2005 yılından beri yerli araç için uğraşıyor. Bugünlerde TÜBİTAK’dan destek beklediğimiz projemiz var. Sonuç yakın zamanda açıklanacak. Şu an finalde yarışan 6 firmanın içindeyiz. Finaldeki toplam 7 projenin 2’si bize ait; biri hafif ticari, diğeri binek olmak üzere ikisi de yerli, elektrikli araç.
Tek başına devlet desteği olmadan yerli araç işine girişmek pek akıl karı değil. Büyük firmalara mantıklı gelmiyor bu işe girmek. Ancak biz inanıyoruz. Neden Türkiye’nin bir aracı olmasın? İran’ın bile kendi yaptığı 4 tane aracı var. Bilindiği gibi ülkemiz yan sanayide çok iyi. Sadece birinin çıkıp bu parçaları bir araya getirmesi gerekiyor. Bizde yerlilik oranı yüksek, batarya dışında her şeyi yerli bir otomobil yapmak istiyoruz. Tasarımı için de Murat Günak’la anlaştık. Eğer projelerimiz TÜBİTAK’tan onay alırsa aracımızı Murat Günak tasarlayacak.
Fuarda tasarladığınız değişik otomobiller ve araçlarla yer alıyorsunuz. Burada sergilediğiniz kadife kaplama ilgi görüyor.
Otomobiller için kadife kaplama işimiz de var. Bu fuar ile birlikte ilk defa sergiliyoruz. Yaklaşık 1 ay önce Almanya’da Velvet Cars firmasıyla bir anlaşma imzaladık. Firmanın Ortadoğu temsilciliğini aldık. Firmadan gelen ekip 1 hafta boyunca kaplama uygulama konusunda eğitim verdi. Eğitim sonrasında biz de ilk olarak Ankara ve İstanbul’da kaplama faaliyetlerine başladık. Şu an için 16 renk seçeneği mevcut. Ancak seçenekleri genişletmeyi düşünüyoruz.
Biraz malzemeyi tanıtır mısınız?
Malzemeyi ilk görenler genellikle nasıl yıkandığını ve güneşten etkilenmesi üzerine sorular yöneltiyorlar. Ürünün en önemli özelliği üzerinde su tutmaması. Tazyikli suyla yıkayabiliyorsunuz. Yıkandıktan sonra 7 dakika içinde kuruyor. Aracın üzerine yağmur yağdığı zaman su, aracın aşağıya doğru olan kısımlarında birikerek tek tek aşağıya düşüyor, aracın üzerinde kalmıyor. Malzeme özel bir teknolojiyle üretildiği için hiç bir şekilde altına su geçirmiyor ve aracın boyasına zarar vermiyor. Hiç bir şekilde güneşten etkilenmiyor, solmuyor ve 5 yıl garantisi var. Yapışkanın testi Dubai’de bir çölde yapılıyor. Bu nedenle Türkiye şartlarında kolay kolay çıkması mümkün değil.
Kaplamanın çıkartılması nasıl gerçekleştiriliyor?
Isıtarak, aracın orjinal boyasına hiç bir zarar vermeden normal araç çıkarmaları gibi kaplamayı çıkartıyoruz. Normal çıkarmalara göre işçiliği biraz daha zor. Kaplarken de yöne dikkat etmeniz gerekiyor. Aracın üzerindeki farklı bölgeler farklı yönde kaplanırsa ton farkı oluşuyor. Tüm yüzeyi aynı yönde kaplamanız gerekiyor.
Fuarda nasıl tepkilerle karşılaştınız?
İlk bakışta bunun fuara özel şov amaçlı bir sunum olduğunu düşünüyorlar. Satışı olan bir ürün olduğunu ziyaretçiler ilk başta anlamıyorlar. Ayrıca minibüslerimiz de ziyaretçilerimizin beğenisini topladı. Yurt dışından gelenler işçiliğimizi çok beğendiler. Bu da bizim gururumuz oldu.
Trafik yasası açısından bir sakınca oluyor mu?
Ruhsata kadife olduğunu belirtmek gerekiyor.
Fiyatı nedir?
Aracın boyutuna göre 2.500 – 3.000 Euro arasında fiyatı değişiyor.
Minibüslerde hangi uygulamaları yapabiliyorsunuz?
Televizyondan buzdolabına kadar aklınıza gelebilecek her şeyi aracın içine koyabiliyoruz. Mesela Dubai’den bir müşterimiz aracına şark köşesi istedi aracın arkasına şark köşesi yaptık. Yani bunun bir sınırı yok. Bir çalışmamızda Volkswagen’in karavanını uzatarak limuzin yapmıştık. Volkswagen’in Wolfsburg’daki Ar-Ge merkezine çağrıldı araç ve yaptığımız uygulamalar sayesinde Türkiye’de araç daha fazla sattığından dolayı bize tebrik belgesi vermişlerdi. Bu aracı alan müşteriler uygun mesafelerde uçakla gitmektense aracın keyfini çıkarmayı ve kendi araçlarıyla gitmeyi tercih ediyor. Aracın içinde internet, televizyon, ofis cihazları, masajlı koltukları gibi pek çok şeyi uygulayabiliyoruz.
2. el satışlarda değer kaybı oluyor mu?
Satarken daha hızlı satılıyor. İnternet üzerindeki ilanlara baktığınız zaman satıcılar daha etkili olacağını düşünerek ilanlarına ‘Ertex’de yaptırdım’ şeklinde not düşerek satışlarını gerçekleştiriyorlar.
Türkiye pazarı dışında bu uygulamayı başka hangi ülkelere yapıyorsunuz?
Son zamanlarda daha çok Dubai, Azerbaycan, Katar, Kuveyt, Rusya gibi ülkelere araç yapıyoruz.