Endonezya Pazarının Kapılarını Bu Fuar Aralıyor
INAPA 2015 – 7’nci Uluslararası Oto Yedek Parça, Aksesuar ve Servis Ekipmanları Fuarı; IIBT 2015 – 6’ncı Uluslararası Otobüs, Kamyon, Ağır Hizmet Araç ve Yedek Parçaları Fuarı ile eşzamanlı olarak 18-21 Mart 2015 tarihlerinde Endonezya’nın Jakarta kentinde düzenlenecek.
Endonezya’nın ve Güneydoğu Asya’nın en büyük otomotiv, oto yedek parça ve ticari araç fuarları olan IIBT ve INAPA Fuarları başta Association of Indonesian Carrosserie Industries (ASKARINDO) Endonezya Karoseri Sanayicileri Birliği, GIAMM- Indonesian Automotive Part and Components Industries Association (Endonezya Otomotiv Yedek parça ve Aksam Sanayicileri Birliği) olmak üzere Endonezya’da bulunan otomotivle ilgili önemli birlik ve kuruluşlar ile Endonezya Sanayi Bakanlığı tarafından destekleniyor.
IIBT ve INAPA 2014 Fuarları’na 25 ülkeden 1.000 civarı firma katılım sağlamıştı. 11 ülke pavyonu yer aldığı geçen seneki fuar 37 ülkeden gelen 27.100 profesyonel tarafından ziyaret edilmişti.
Motorlu araçlar ve parçaları alımı konusunda Çin ve Hindistan’dan sonra gelen en büyük pazar olan Endonezya’da 20 milyon araç ve 50 milyon motosiklet mevcut. Volkswagen, Toyota, Honda, Daihatsu, Hino, Geely gibi global markaların Asya’daki üretim üssü olan Endonezya’da Hino, Isuzu, MAN, Mercedes-Benz, Mitsubishi Fuso, Scania, Volvo marka ticari araçlar üretiliyor. Endonezya’da Adiputro ve New Armada isimli 2 farklı firma Mercedes-Benz marka otobüs imal ediyor. Yıllık 1 milyon araç üretimi ile Asya’daki en geniş araç üretimi merkezi konumundaki Endonezya; 2020 yılında yıllık 2 milyon araç üretimi hedefliyor.
Yaklaşık 253,6 milyon nüfusuyla Çin, Hindistan ve ABD’nin ardından dünyanın en kalabalık 4. ülkesi olan Endonezya; Güneydoğu Asya’nın en geniş ekonomisi konumunda. Dünyada hızlı gelişen ekonomisi ile dikkat çeken ülkelerden olan Endonezya, aynı zamanda G-20 üyesi.
Dünyada demokrasi ile yönetilen ülkeler arasında nüfus bakımından üçüncü sırada gelen Endonezya; dünyadaki en büyük adalar devletidir. Endonezya dünyadaki Müslüman ağırlıklı nüfusa sahip ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor.
PWC’ın raporuna göre Endonezya, 2050 yılında PPP (Purchasing Power Parity – Satınalma Gücü Paritesi) olarak dünyanın 8. büyük ekonomisi olacak. Ekonomideki hızlı gelişim bunu doğrular nitelikte görünüyor. 2013 verilerine baktığımızda Endonezya, en büyük 20 ekonomi içerisinde Avusturalya ve Türkiye’yi geçerek 16. sırada yer alıyor. Şu anda Endonezya’da kişi başına gelir 5.200 ABD Doları civarında ve ekonomisi yıllık ortalama yüzde 5,3 oranında büyüyor. Bugünkü ekonomik büyüklüğü ile Endonezya, Türkiye ile aynı büyüklükte bir ekonomiye sahip diyebiliriz. Endonezya’nın en büyük şansı, çok zengin ve yüksek kalorili kömür, petrol, doğalgaz, orman ve çeşitli maden kaynaklarına sahip olması.