CMS Ar-Ge ile Daha Hafif Jantlar Üretiyor
Alüminyum jant üreticisi CMS, daha az yakıt tüketen otomobiller için Ar-Ge’ye yılda 10 milyon TL yatırım yapıyor.
Türkiye’nin lider, Avrupa’nın önde gelen alüminyum jant üreticisi CMS Grubu, tümü Türk mühendis ve teknisyenlerden oluşan Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nde otomobillerin daha az yakıt tüketmesini ve böylece karbon emisyon oranlarının azalmasını sağlayacak yeni ürünler geliştiriyor. CMS, Ar-Ge çalışmalarına her yıl 10 milyon TL’den fazla kaynak ayırıyor.
Alüminyum jant sektöründe Türkiye’nin ve Avrupa’nın da önde gelen firmalarından biri olan CMS, üretim ve ihracat ile ekonomik katkının yanında, Türkiye otomotiv sektörüne araştırma ve geliştirme bilgi birikimi ile de katkı sağlıyor.
Tamamı Türk, 74 mühendis ve teknisyenin görev aldığı İzmir Çiğli’de bulunan CMS Araştırma ve Geliştirme Merkezi bünyesinde otomobil markalarının ihtiyaç duyduğu son teknoloji ürünü jantların tasarımı, ürün geliştirmeleri ve prototip üretimleri gerçekleştiriliyor.
TÜBİTAK işbirliği ile de gerçekleştirilen projeler ile Ar-Ge uzmanları, doğru jantlarla ile otomobillerin yakıt verimliliğine katkıda bulunmayı, otomobillerin karbon emisyonlarını düşürürken, performanslarını artırmayı hedefliyor.
Her yıl cironun yüzde 2’si Ar-Ge’ye
CMS’nin 30 yılı aşkın süredir uzmanlığa sahip olduğu Alüminyum alaşımı jantların, dayanım/ağırlık oranındaki verimlilik nedeniyle otomotiv üreticileri tarafından daha fazla tercih edildiğini söyleyen CMS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bertuğ Ösen, “Jantlar ne kadar hafif ve dayanıklı olursa, otomobiller o kadar hafif oluyor. Otomobilin ağırlığının azalması da yakıt tüketiminin ve dolayısı ile karbon salınımının düşmesini sağlıyor” diye konuştu.
Otomotiv sektörünün, ağırlıkları azaltmak için sadece jantlarda değil artık tüm aksamlarda alüminyum kullanımına yöneldiğini söyleyen Ösen, “Otomotiv sektörü küresel ölçekte en dinamik ve rekabetin en zor olduğu sektörlerin başında geliyor. Biz de bu ortamda, otomotiv üreticilerinin taleplerine ve teknolojik yeniliklerine ayak uydurmak zorundayız. Ar-Ge Merkezimiz de bu yenilikçi düşünce ile çalışıyor” dedi.
Ösen, CMS’nin her yıl cirosunun yüzde 2’sini Ar-Ge çalışmalarına kaynak olarak aktardıklarını, bunun da 2015 yılında 10 milyon TL’ye varacağını söyledi.