Bosch’tan Ağa Bağlı Üretime Yeni Bir Boyut

Bosch otonom üretime destek sağlayan ‘APAS’ serisi yazılım çözümlerini tüm dünyaya sundu. Endüstri 4.0 uygulamaları için tasarlanan APAS ailesi, otonom ve ağa bağlı üretime büyük destek sağlarken, yüzlerce milyon Euroluk tasarruf hedefliyor.

Ağa bağlı bir yaşam için çözümler geliştirmeyi sürdüren Bosch, Endüstri 4.0 uygulamaları için tasarladığı ve üretim dünyasına yeni bir boyut getiren APAS ailesi yazılım çözümlerini görücüye çıkardı.

Bosch Grubu’nun 2016’da odak noktalarından Endüstri 4.0 çözümleri için tasarlanan APAS ailesi, üretim ve lojistik zincirlerinde milyonlarca avroluk tasarruf sağlarken, üretim hatlarında da birçok yorucu ve tehlikeli görevi üstlenecek.

APAS ailesi ile ilgili değerlendirmede bulunan Bosch CEO’su Volkmar Denner, üretim dünyasının akıllı, ağa bağlı ve daha esnek bir hale geleceğini ifade etti. Denner, “Endüstri 4.0’a yönelik donanımların ve yazılımların hem önde gelen bir sağlayıcısı, hem de destekçisi olmayı sürdürüyoruz. Bunu da üretimi daha verimli ve tasarruflu hale getiren uygulamalarımızla ortaya koymaktan çok mutluyuz” dedi.

APAS üretim asistanları ile her şey daha kolay
Bosch’un geliştirdiği APAS ailesinin üyeleri arasında üretimi daha esnek ve verimli hale getiren otonom üretim asistanları da yer alıyor. Ağa bağlı üretim için geliştirilen ‘APAS üretim asistanı’ ise yapabildikleriyle herkesi şaşırtırken, çok yönlü olduğunu da sergiliyor.

Ayrıca, Alman İşveren Mali Mesuliyet Sigortası Derneği tarafından çalışma onayına sahip ilk endüstriyel robot sistemi olan APAS üretim asistanı, bir güvenlik bariyeri olmadan insanlarla birlikte çalışabiliyor. 120’den fazla hassas sensöre sahip patentli tasarımı sayesinde, personel fazla yaklaştığında çalışmayı güvenlik amaçlı durdurabiliyor.

Daha fazla üretkenlik ve yüksek güvenlik
Üretim dünyası için birçok hizmet sunan APAS ailesinin bir diğer üyesi ‘APAS inspector’ ise yüksek çözünürlüklü bir kamera ve 3D ölçüm tekniğiyle yüzeyleri kontrol ediyor. Böylece üretimdeki kalite kontrol görevini de yürütüyor. APAS İnstructor isimli ailenin bir diğer üyesi de metal bileşenlerdeki mikro çatlakların tespit edilmesini sağlıyor. Ayrıca, ‘APAS speedswitch’ adındaki bir lazer tarayıcıyla APAS üretim asistanının etrafındaki alan da takip edilebiliyor. Sistem üretim hattında presleme, şekillendirme, damgalama veya delme gibi diğer işlemlere tabi tutulan parçaları ‘APAS flexpress’ ile hassas bir şekilde monte edebiliyor. Tüm bu üretim asistanları, bağımsız bir şekilde veya birbirleriyle birlikte çalışabiliyor.

APAS ailesi, Nesnelerin İnterneti (IoT) çözümleri kullanılarak yönetilebiliyor. Bu çözümlerin tümü, gerçek zamanlı verilerin kullanıldığı bir kontrol paneli ile kullanıcıların, üretim sürecine müdahalelerini engelliyor ve üretkenliği artırıyor. ABD, Çin, Hindistan, Çek Cumhuriyeti ve Almanya’nın da bulunduğu ülkeler başta olmak üzere Bosch’un dünya genelindeki 250 fabrikasında, Nesnelerin İnterneti konusunda 100’den fazla proje yürütülüyor. Bosch, Endüstri 4.0 ile 2020 yılına kadar yüzlerce milyon avroluk bir tasarruf gerçekleştirmeyi hedefliyor. Ağa bağlı, otonom üretim, şirketlerin rekabet gücünü artırırken, az sayıda ve kişiselleştirilmiş ürünlerin üretilmesini de sağlıyor.

Bu teknolojiye dayanarak üretilen üretim asistanları, yorucu ve tehlikeli işlerin yanı sıra monoton işleri de yapabiliyor. Örneğin; üretim hattındaki parçaları bir araya getiriyor veya kasaları açıyor. Böylece işgücüne katma değeri yüksek işler için daha fazla zaman sunuluyor.

Bu konularıda İnceleyebilirsin