4.Teknoloji Günleri’nin Konuğu BASF Oldu
TAYSAD’ın organize ettiği “Teknoloji Günleri”ne katılan BASF’ın üst düzey yöneticileri otomotivin geleceği konusundaki inovatif çalışmaları hakkında bilgiler verdiler.
Otomotiv endüstrisinde Ar-Ge’ye tasarıma ve inovasyona yönelik ilgiyi ve yatırımı artırma yönünde üyelerini teşvik eden Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), geleneksel hale getirdiği ‘Teknoloji Günleri’ organizasyonuna bir yenisini daha ekledi. Dünyanın 150 yıllık lider kimya şirketi BASF, TAYSAD 4. Teknoloji Günleri’nin konuğu oldu. Otomotiv ana ve tedarik sanayi firmalarının Ar-Ge departmanlarından 200’e yakın uzmanın katıldığı ‘Teknoloji Günleri’nde geleceğin otomobilleri masaya yatırıldı.
TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, ‘Teknoloji Günleri’nin önemine değindi ve etkinliklerle hedeflerinin güncel teknoloji ve trendleri takip etmek olduğunu söyledi. Baybalı, “Teknoloji Günleri’nde gündeme aldığımız başlıklardaki spesifik teknolojileri üyelerimizle buluşturmak ve katma değeri yüksek ürünler yaratmayı istiyoruz” diye konuştu.
Arabalar gelecekte daha hafif olacak
Teknoloji geliştikçe otomobillere yeni özellikler ve konfor eklendiğine dikkat çekilen ‘Teknoloji Günleri’nde, bununla birlikte araçların da ağırlaştığı ve dolayısıyla yakıt tüketiminin arttığı üzerinde duruldu. Bu nedenle otomobillerin hafiflemesi için önemli Ar-Ge çalışmaları yürüten BASF, TAYSAD üyelerine toplantıda ağırlık azaltıcı çözümler üzerine sürdürdüğü Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi verdi.
BASF Türk Genel Müdürü Buğra Kavuncu “Günümüzde bir otomobilde ortalama 850 Euro değerinde kimya çözümleri kullanılmakta ve otomotivde kimyanın rolü her geçen gün daha da artmakta” diye konuştu. Kavuncu, BASF’nin otomotiv endüstrisinde odaklandığı beş ana konu olan “Ağırlık Azaltma, Emisyon Azaltma, Isı Yönetimi, Konfor ve Kalite ile Otomotivin Geleceği” konularında inovasyon çalışmalarını TAYSAD üyeleriyle paylaştı.
BASF Otomotiv İnovasyonları Müdürü Dr. Uwe Seemann, BASF Uygulama Geliştirme Müdürü Xaver Hopfenspirger ve firmanın Değer Zinciri Müdürü Juliane Kruesemann da ‘Teknoloji Günlerine’ katılan TAYSAD üyelerine çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Basf, Daimler ve Citroen ile işbirliğinde
Buna göre BASF’ın, Daimler ile birlikte geliştirdiği konsept araç Smart Forvision ile otomobil endüstrisinin geleceğine ışık tutulduğu, bir başka çalışmada termoplastik poliüretan (TPU) malzemenin ilk defa bir otomobilin dış yüzeyinde Citroen C4 Cactus’te kullanıldığı ve büyük başarı sağlandığına değinildi.
BASF yöneticileri özellikle ağırlık azaltma projelerinde yan sanayi ile çok farklı parçalar için birçok işbirliği projeleri geliştirdiklerini, Türkiye’de de bazı firmalarla ağırlık azaltmada başarı sağladıklarını kaydetti. Toplantıda, otomotiv teknolojisinde BASF’nin sunduğu çözümler, hem yapılan sunumlarda hem de sergi alanında sektörün inovasyon altyapısını yöneten uzmanlar tarafından ilgiyle izlendi. Toplantıya katılan uzmanlar, ticarileşmiş inovasyon örneklerinin Ar-Ge aşamasından itibaren adım adım nasıl geliştirildiğini görme fırsatı yakaladı.