21 Günde Sıfır-Emisyonlu Devr-i Alem
Türkiye lastik sektörü lideri Brisa’nın ülkemizden tek destekçi olarak yer aldığı Solar Impulse programı, yenilenebilir enerji ve temiz teknolojilerin gücünü kanıtlayan güneş enerjisiyle dünya turu girişimini başarıyla tamamladı. Fosil yakıt kullanmadan, gece ve gündüz hiç durmadan uçabilen Solar Impulse 2 (Si2) hava aracı, dünya turuna başladığı Abu Dabi’ye 26Temmuz’da ulaştı. Toplamda 21 gün süren uçuşlar 17 seferde gerçekleştirildi ve 40 bin km’den fazla yol kat edildi.
Solar Impulse’ın mucitleri ve pilotları Bertrand Piccard ve André Borschberg çok kısa bir süre öncesine dek imkansız olarak nitelenen bir başarıya imza attılar. Piccard ve Borschberg bu süreçte elde ettikleri deneyim ve bilgi birikimini Uluslararası Temiz Teknolojiler Komitesi’ne (International Committee for Clean Technologies) aktaracaklarını, bu sayede Solar Impulse programı kapsamında yıllar içerisinde elde edilen bilginin temiz teknoloji ve yenilenebilir enerji alanındaki inovasyonlara rehberlik edeceğini duyurdular. Planlanan çalışmalar arasında güneş enerjisiyle çalışan pilotsuz hava aracı (drone) da bulunuyor.
Bu sıra dışı dünya turunun son uçuşunu gerçekleştiren Bertrand Piccard, Abu Dabi’ye inişinin ardından şunları dile getirdi: “Bu, sadece havacılık alanında değil, enerji alanında da tarihi bir ilk. Eminim ki 10 yıl içerisinde 50 kişilik güneş enerjisiyle şarj olan elektrikli uçakların kısa ve orta mesafede uçuşları gerçekleştirdiklerine şahitlik edeceğiz. Ama bu yeterli değil. Bugün Solar Impulse’ta kullandığımız temiz teknolojiler gündelik hayatımıza entegre edilebilir ve böylece çok karlı bir şekilde karbon emisyonunu yarı yarıya azaltabiliriz. Solar Impulse sadece bir başlangıçtı, şimdi bunu daha da ileriye taşıma vakti”.
Solar Impulse’ın tarihi bir başarıya imza attığını dile getiren André Borschberg; “İnovasyon ürünü yeni bir hava aracı ile uçmak zorlu bir deneyim, böyle bir araçla dünya turu ise kesinlikle cesaret isteyen gerçek bir macera. Bu dünya turu kanıtladı ki artık temiz teknolojiler güvenilir ve kullanılabilir. %100 güneş enerjisiyle çalışan hava araçlarının yapılması henüz hızla uygulanabilir olmasa da enerji verimliliği gibi sağladıkları avantajlar dolayısıyla elektrikli hava araçları çok yakın zamanda yaygınlaşacak” dedi.
Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay ise; “Yolculuğunuzun geleceğini tasarlıyoruz” vizyonumuzla, bugünden geleceğe değer katan çözümler üretmek için çalışıyoruz. Bu vizyonumuza paralel olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve temiz teknolojinin gücünü kitlelere göstermesi açısından büyük önem taşıyan ve tüm dünya için benzeri olmayan bir değer sağlayan Solar Impulse’ın Türkiye’den tek destekçisi olmaktan gurur duyuyoruz. Solar Impulse gibi yakıt kullanmadan aralıksız bir şekilde uçuş dayanıklılığına sahip olan bir uçak, sadece havacılık tarihinde değil, aynı zamanda enerji tarihinde de bir ilk. Bu yolculukla Solar Impulse, tarihe adını yazdırmakla kalmıyor insanlığın daha sürdürülebilir bir dünyada yaşamasına da hizmet etmiş oluyor. Bu yolculuğun hikayesinin, gençlere de, inandıkları yolda tutkuyla çalışarak başarıya ulaşabilecekleri konusunda ilham verdiğine inanıyoruz” dedi.
Temiz bir gelecek için…
Güneş enerjisiyle dünya turunu tamamlayan Bertrand Piccard ve André Borschberg, yaşam kalitesini artıran yeni nesil, temiz teknolojilerin kullanımını teşvik etmek için çalışmalarına devam ediyor. Öncelikle “future is clean” (gelecek temiz) inisiyatifi kapsamında Temiz Teknolojiler Uluslararası Komitesi’ni kurarak hükümetlere ve şirketlere enerji politikaları hakkında bağımsız ve güvenilir bir danışmanlık sunmayı hedefliyorlar.
Ayrıca Solar Impulse mühendislik ekibi yüksek dayanıklılığa sahip, yüksek irtifalarda aylarca uçabilen, pilotsuz hava araçları üretmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Bu proje başarıya ulaştığında çok büyük çaplı katma değer sağlayan hizmetler verilebilecek ve bugün uyduların sağladığı hizmetler çok daha esnek ve sürdürülebilir bir şekilde sunulmaya başlanacak.
Enerji tarihinde bir ilk: Fosil yakıt kullanmadan 40 bin km’den fazla yol
1999 yılında balonla dünya etrafında hiç durmadan seyahat eden Bertrand Piccard gerçek bir kaşif. Balonla yaptığı seyahati bitirir bitirmez hiç yakıt kullanmadan bir hava aracıyla bu kez dünya turu yapma kararı aldı. Bu karara ortak olan girişimci ve deneyimli pilot André Borschberg ile birlikte 2004 yılında bu hayalin gerçekleşmesi için teknoloji ve fon sağlamaya başladılar.
10 yılı aşkın AR-GE faaliyetlerinin ürünü olan Solar Impulse, tek bir damla fosil yakıta ihtiyaç duymadan, sadece güneşten aldığı ve lityum pillerinde depoladığı enerjiyle hem gündüz hem de gece uçabilen ilk uçak olma özelliğine sahip. Bu sayede teorik olarak sonsuz süre havada kalabilen Solar Impulse’ın ağırlığı sadece 2300 kg., yani bir binek otomobil kadar. 17 bin adet güneş panelinin yerleştiği kanat genişliğiyse 72 metre, yani bir Boeing 747’ninkinden daha uzun. Solar Impulse’ın daha dünya turuna çıkmadan kırdığı 8 rekoru bulunuyor. Bu rekorlara “bütün gece kesintisiz uçmayı ilk başaran”, “kıtalararası uçuşu ilk gerçekleştiren” güneş enerjili uçak gibi unvanlar dahil.
9 Mart 2015’te André Borschberg’in pilot koltuğunda oturduğu Solar Impulse, Abu Dabi’den tarihi dünya turuna başladı. Sadece güneş enerjisiyle şarj olan elektrikli, solo hava aracını Piccard ve Borschberg sırayla kullanarak tam 17 uçuş gerçekleştirdiler ve 40 bin km’den fazla yol kat ettiler. Asya, Pasifik Okyanusu, Amerika, Atlantik Okyanusu, Akdeniz ve Orta Doğu üzerinden dünya turunu tamamladılar.
Dünya Hava Sporları Örgütü tarafından Piccard ve Borschberg’in bu tarihi dünya turuyla şimdiye dek 19 rekora imza attıkları açıklandı. Bunlar arasında Borschberg’in kontrolünde Japonya’dan Hawaii’ye, Pasifik Okyanusu üzerinde 5 gece ve 5 gün hiç durmadan yaptığı uçuş ile bir solo uçağın en uzun süre havada kalış rekoru ve Piccard’ın güneş enerjisiyle çalışan hava aracıyla ilk kez Atlantik Okyanusu’nu geçişi yer alıyor.
Dünya turunun tamamlanmasıyla, Solar Impulse, dünyanın çevresini yakıtsız olarak sadece güneş enerjisiyle kat eden ilk uçak, Solar Impulse’ın mucidi ve pilotları olan Bertrand Piccard ve Andre Borschberg ise dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçtiler.